Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

szerda, november 18, 2020

Business Instagram

Sokan még mindig úgy tekintenek az Instagramra, mint egy olyan platformra, ahol fiatalok szelfiket, cuki kutyás videókat, vagy éppen #mutimiteszel hashtag alatt, guszta étel fotókat osztanak meg egymással. Ám a szelfiken túl az Insta olyan üzleti lehetőségeket is tartalmaz, melyeket nem érdemes kihagyni! Olvasd el blogbejegyzésünket és hangolódj rá az Insta contentre!

A szelfiken túl

    A Facebook mellett, az Instagram 2010. októberi debütálása óta töretlen népszerűségnek örvendő közösségi média platformmá forrta ki magát az elmúlt 10 évben. Míg a kezdetekben az Instagram személyes felhasználásra, barátok, ismerősök követésére volt csupán alkalmas, addig mára már a napi 500 milliós felhasználótáborral rendelklező applikáció népszerűsége miatt világszerte a tartalomkészítők és a márkák számára jelentős jövedelemforrássá vált. Sőt mi több, sokan az alkalmazást egyedüli bevételi forrásként használják. 

Felmerült benned a kérdés, hogy miért és hogyan? 

A válasz igazán egyszerű, mert kevés ráfordítással, jó tartalom stratégiával, valamint határtalan kreativitással hatalmas tömeghez juthatsz el, ha ügyesen csinálod! A következőkben pontokba szedve mutatjuk be neked, hogyan válhatsz te is könnyedén Business Insta guruvá!

1. Üzleti profil létrehozása

 • Üzleti profil: Elsősorban a személyes profil helyett a fiók létrehozásakor válaszd az üzletit annak érdekében, hogy különböző fontos adatokat folyamatosan mérhess az oldaladon, mint például a látogatottság, a követőtáborod (stb..). 

 • Név: Az Instagram marketing tehát az üzleti profil létrejöttével, valamint a céget reprezentáló, a felhasználók számára könnyen felismerhető névvel kezdődik. Mi sem egyszerűbb a cégnév megadásánál - gondolhatod. Ám ha az már valami okból foglalt, vagy hasonlít másra, érdemes alulvonással, ponttal, toldalékkal kiegészíteni, egyedivé tenni, a felismerhetőség érdekében. 

 • Profilkép: Az Instagram- ID következő elengedhetetlen eleme a profilképed. Business Insta oldal lévén a szelfik itt sem élveznek előnyt, inkább a logódat, vagy a cégedre emlékeztető képet, motívumot érdemes használni annak érdekében, hogy jól felismerhető legyél! 

 • BIO: Az insta- ID után beszéljünk picit az Insta profilod BIO-járól, ahol megadhatod, mivel foglalkozik a céged, egy rövid szlogent, bemutatkozást, elérést, vagy épp általad sűrűn használt hashtaget, emojikat sőt linkeket is bedobhatsz.  Ám a „kevesebb néha több” mondás itt is érvényes! Ne pakold tele mindennel, hanem válaszd ki a cégedre legjellemzőbbeket, amire a felhasználók jobban felfigyelnek.  A BIO-ban általad elhelyezett link átirányít a weboldaladra, vagy bármilyen általad megadott webhelyre. Amire még érdemes odafigyelni, hogy mérd Google Analytics-ben az átkattintások számát, hogy tudd, hány érdeklődő érkezik Insta oldaladról. 

 • Érdemes összekötni az Instád a Facebook oldaladdal is, hiszen az új toolok segítségével így egyrészt integráltan tudod kezelni őket, valamint webshop esetén ha van termékkatalógusod, akkor azokat is taggelheted insta posztokban. 

 • Call-to-action (CTA): A CTA olyan kép, szövegsor, hashtag vagy az Insta sztorikban elhelyezett swipe-up-link, amelynek célja a közönség cselekvésre ösztönzése, például: vásárolj most, tudj meg többet, taggeld egy barátodat kommentben, vagy oszd meg barátaiddal te is.

2. Instagram stratégia kidolgozása


célközönség meghatározás: Mielőtt bármihez is hozzá kezdünk az első és legfontosabb a célközönség meghatározása, annak érdekében, hogy tudjuk kinek milyen tartalmakat gyártsunk. A hatékony, személyreszabottabb, célzott posztok érdekében fontos, hogy tudjuk mit szeretnek a követők, hogy biztosan felkeltsük az érdeklődésüket, elnyerjük a tetszésüket! (Vedd elő a stratégiát ilyenkor, és nézd meg mely célközönséghez, mely üzenetekkel lett betervezve az Instagram, mint kommunikációs csatorna!)

➜ A hatékonyság, és eredményesség érdekében törekedjünk a következő teljesítmény mutatók mérésére:

 • Brand awareness rate - márkaismertségi mutatók (pl: Felmérésekkel, az oldal direkt forgalmának mérésével,  saját márka keresési adatok mérésével, az említések volumene, engagement növekedése) 

 • Follower growth rate - követők növekedési mutatói

 • Post reach - a posztok elérési mutatói

 • Amplification rate- a posztonkénti megosztások aránya  teljes követő bázis számára vetítve

 • Conversion rate - az oldal látogatói közül hányan végeznek konverziós folyamatot (pl vásárlást, üzenetküldést)

 • Bounce rate - milyen arányban vannak az weboldal látogatói között az úgynevezett “lepattanó látogatók” , akik egyből kilépnek látogatás után

 • Engagement rate - a bejegyzéseid hány százaléka eredményezett valamiféle reakciót a követőkben ( like, comment, share)

Az Engagement rate 

    A fent említett mérőszámok közül az engagement rate az, amelyet érdemes külön is kiemelni és körbejárni, a jobb megértés és profi felhasználás érdekében. Ez a mérőszám azért ilyen jelentős, mert méri a közönség érdeklődését, márka relevanciáját és társadalmi tekintélyét egyaránt. Az engagement rate egy kvantitatív mérőszám arra vonatkozóan, hogy a felhasználók hogyan lépnek kapcsolatba a profilod tartalmával. Figyelembe veszi a követők like-jait, kommentjeinek és megosztásainak számát is. Kiszámítási módja a következőképpen alakul: 
  

Forrás: https://blog.hubspot.com/marketing/instagram-engagement-rate


 A követők érdeklődésének fenntartása

  Mivel a jó tartalom vonzza be a célközönséget, ami által nő az engagement rate, érdemes időt szánni a legnépszerűbb tartalmak áttekintésére, így derülhet ki, hogy milyen tartalmat szeret fogyasztani a célközönség. Itt fontos kiemelni, hogy a magas megjelenítések azt jelezhetik, hogy az adott  tartalmat sokan tekintették meg, de az elkötelezettséget általában a bejegyzésekre érkező konkrét interakciók (like, komment, megosztás) határozzák meg.
 • Relevancia
    Ha magas az engagement rate, akkor valószínűleg a közönséged releváns információforrásként tekint rád, így előnyben részesítik a tartalmaidat  a versenytársakkal szemben. Annak érdekében, hogy a posztok tartalma tartósan hiteles legyen folyamatosan figyelni kell az engagement rate-et. 
 • Engagement rate számok
    A „jó” engagement rate nem határozható meg mindenki számára megfelelően, hiszen az iparáganként és stratégiai céltól függően változó. Az Instagram a többi közösségi média portállal szemben magasabb engagement rate-el rendelkezik. Az Insta bejegyzések 23% -kal több elkötelezettséget generálnak, mint a Facebook a HubSpot Instagram Engagement Report szerint. Sőt a  Rival IQ megállapítási szerint  az átlagos engagement rate az Instagramon az összes iparágban 1,22%.

➜  Posztolási beosztás

Ahhoz, hogy folyamatosan minőségi tartalmat tudjunk a követők számára biztosítani előre kell gondolkodni! Érdemes havi tematikában követni, hogy mit szeretnénk megosztani, milyen jellegű posztokat képzelünk el, milyen szöveget, mennyi hashtaget szánunk a kép alá, és mikor tesszük közzé azt (stb..). Ez a módszer nem csupán átláthatóbbá, de sokkal gördülékenyebbé és folyamatossá teszi a tartalomgyártást Instagramon. Valamint, ha időzíted a posztokat, sokkal kevesebb napi feladatot is jelent. 


3. Content marketing stratégia kidolgozása

➜  A lényeg a tartalom!

Az Instagram lényege maga a tartalomgyártás, így tehát a siker kulcsa a content marketing stratégiában rejlik. A posztolt képekben, az ahhoz tartozó szövegben, azok mennyiségében,  minőségében, valamint időzítésében! Először is meg kell győződnünk arról, milyen tartalmat osszunk meg a követőkkel. Ez természetesen a cég profiljától függően egészen egyértelmű. 
 • Ha  a cég termékek értékesítésével foglalkozik magától értetődő, hogy az Instagram oldalán azok jelennek meg. Egy cipő üzlet oldalán az általa értékesített lábbelik posztjai láthatók. Szolgáltatás esetében pedig a posztolt képek a nyújtott szolgáltatást hivatottak bemutatni. Például egy étterem esetében illik ínycsiklandozó fogások gyönyörű fotóival elkáprásztatni a követőket.
 • Ahhoz, hogy ne váljon egysíkúvá a feed, kreatív megoldásokkal, és az Insta adta lehetőségekkel fel lehet dobni azt. Érdemes a vásárlói élményt is megmutatni a csatornán. Sőt a követők imádni fogják ha mutatunk néhány  ”behind the scenes” jelentet is például Insta sztoriban, majd highlightban (a BIO alatti, tematikusan tagolt Instagram sztori gyűjteményben). Megmutathatjuk mondjuk hogy készül az étteremben felszolgált specialitás, vagy hogyan gyártják a cipőket.
 Fontos, hogy a tartalmat tehát előre gondosan kitaláljuk és megtervezzük. A lényeg, hogy egy jól kidolgozott content marketing stratégia elengedhetetlen a Business Instagram oldaunk sikerességének érdekében.  

➜ Posztolj minőségi és esztétikus képeket!

Az első benyomás nagyon fontos, nem csupán a valódi, hanem a virtuális életben is egyaránt. Így a legfontosabb az Instaposztok és általuk az egész feed külalakja! Mivel az Instagramon inkább a képek beszélnek helyettünk, fontos, hogy esztétikus és minőségi képeket osszunk meg, melyek valóságos virtuális csemegének számítanak. Egy profin szerkesztett Insta profilnál nincs is vonzóbb jelenség a követők számára. 

Ennek elérése érdekében: 
 • Használj természetes fényt fotózáskor!
 • Használj azonos, vagy hasonló filtekeret a posztolt képeken, videókon!
 • Törekedj a képek, ezáltal az egész feeded harmóniájára!
 • A változatosság kedvéért próbálj minél több különféle szögből fotózni!

➜ Szerkeszd a képeid profi módra!

Ahhoz, hogy elképesztő képeket, videókat készíts nem szükséges profi kamera, és egy egész stáb. (Persze, ha van, akkor szuper!) Elég a telefonod, a kreativitásod, és máris készítheted a csodaszép fotókat! Egy jó képszerkesztő applikáció segítségével pedig kedvedre filterezheted, formálhatod is azokat, míg megtalálod egyedi stílusodat, ami dominálja majd a feddedet. 

Ezek az appok segítenek:
 
 ➜ Írj frappáns szövegeket!

Bár az Instagramot a vizuális storytelling jellemzi, azért a képekhez tartozó szövegekről sem szabad  megfeledkeznünk, hiszen egy szép kép megfogja az embert, de az ahhoz tartozó szöveggel válthatunk ki belőle érzelmeket, ami által elköteleződhet mellettünk! Így tehát még nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy röviden, tömören, de lényegre törően át tudjuk adni a kívánt üzenetet a felhasználóknak.

 • Az Instagram 90 karaktert engedélyez a képhez írni, de érdemes ennél rövidebb terjedelemben kifejteni a  mondandónkat. A cél az, hogy frappáns, jópofa szöveggel támogassuk meg, emeljük fel a fókuszban lévő esztétikus képeket. Váltsunk ki érzelmi reakciót a követőkben annak érdekében, hogy megjegyezzék azt, ezáltal kapcsolódhassanak a márkánkhoz, és elköteleződjenek mellete. Például ezt a cikket a következő szöveggel és emojival posztolnám: Kávé bekészíteni☕, jegyzetfüzetet elő! 🗒️🖊️ Ideje, hogy lecsekkold te is legújabb bejegyzésünket, amely segítségével a Business Insta fiókod tökéletesítheted! 💼 Készen állsz? Link a BIO-ban. → 
 • Az Insta az emojik Mekkája, így természetesen erről is szót kell ejteni. Az írásba rejtett, vagy azt akár teljes mértékben helyettesítő emoji áradattal röviden mindenki számára jól kódolható, vicces és trendi szöveget hozhatunk létre! Ha a használt emojikkal megnevettetjük, vagy elgondolkodtatjuk a felhasználókat könnyebben emlékeznek majd ránk és szívesebben követnek be minket. 

➜ Mesélj Insta sztorival!

Attól, hogy üzleti profilunk van nem kell idegenkedni az olyan lehetőségektől, amivel a követők közelebb érezhetik magukat a céghez. Az Insta sztori lehetőséget ad arra, hogy bepillantást engedjünk egy-egy aktuális történésbe, vagy éppen a “kulisszák mögé” és ne csupán mint cég láttassuk magunkat. Megmutathatjuk a dolgozókat, a gyártási folyamatokat,  pár olyan képet, mozzanatot ami közelebb engedi a követőket magához a brandhez.
 • Az Insta sztorik csupán 24 órán keresztül tekinthetők meg, ahol megoszthatunk képet, videót, vagy boomerangot (ismétlődő videót) is. Érdemes olyan Insta sztori adta aktivitást generáló lehetőségekkel élni, mint például a szavazás, vagy kvízkérdések. Sőt közkedvelt, humoros gif-eket, emojikat is használhatunk szintén az érzelemkeltés érdekében.
 • Mivel az Insta szorik egy napig elérhetők tegyük ki a legjobb, legérdekesebb, legnagyobb aktivitást generált sztorikat highlightba, azért, hogy az új követők is láthassák, a régiek pedig visszanézhessék azokat. A highlightok a BIO alatti részen helyezkednek el a feedben, így ügyeljünk rá, hogy azok is harmonizáljanak az egész profillal. Célravezető, ha tematikusan csoportokra bontjuk a sztori áradatokat  és azokat különféle a témára jellemző ikonnal, emojival vagy kis képpel látjuk el a borítóján a jó felismerhetőség érdekében.

➜ Streamelj live videókat!

Ha még közelebb engednéd magadhoz a felhasználókat élj az Instagram adta élő videó lehetőségével. Az Insta sztorikhoz hasonlóan 24 órán keresztül megtekinthetők az általad készített live-ok. Az élő videók segítségével az összes követőddel egyszerre tarthatod a virtuális kapcsolatot, és ez által közelebb kerülhetnek cégedhez.

Engedd, hogy bevonódjanak a “beszélgetésbe”, hagyd, hogy olyat kérdezhessenek, ami érdekli őket, amit tudni szerettek volna, de eddig nem kaptak rá választ. Mutass valami személyeset, amivel azonosulni vagy amihez kötődni tudnak.
 
➜  Használd az IG-TV-t!

Az Instagram már jócskán túl nőtt a szimpla képmegosztó platform sztereotípián. Annyi féle lehetőséget rejt magában, amikkel - ahogy korábban említettük - a sikeresség és a változatosság érdekében, érdemes élni. Tűnj ki a tömegből! Ossz meg videókat, csinálj egy vicces boomerangot, steamelj liveot, vagy használd az IG-TVt!
 • IG-TV: Használd ki az újfajta, de már sokak által ismert, Youtube-hoz hasonló, hosszabb lélegzetvételű videók megosztására is alkalmas lehetőséget, az IG-TVt. Ossz meg pár kulisszatitkot, mesélj valami izgalmas háttér sztoriról, mutass valami érdekeset, ami figyelemfelkeltő közkedvelt téma és mindenkit érdekelni fog! Egy szó, mint száz az IG-TVs kreálmányok is új színt visznek a feededbe, ezért élj te is ezzel a lehetőséggel!

4. A követőtábor és azok elkötelezettségének növelése

    Építsd ki a saját Insta közösséged, hiszen ez a közösségi háló lényege! Gyűjts minél több releváns követőt helyes hashtag használattal, hass rájuk jól kidolgozott szuper tartalmakkal, hogy elkötelezettek legyenek irányodba. Hirdess az instán, dolgozz együtt a követőid számára is hiteles véleményvezérekkel és sarkalld, aktivizáld őket, hogy vásároljanak tőled!


➜  Rendszeres, tudatos hashtag használat
Az Instagram 2010-es megjelenésével hódító útjára indult a hashtag használat is, mely azért felelős, hogy az általunk gyártott tartalmakat könnyebben meg lehessen találni, és az minél több felhasználóhoz eljuthasson. A hashtagek tehát a kezdetektől fogva az insta velejárói, így jobb, ha minél előbb megbarátkozunk velük és megtanuljuk használni őket!
 • Az Instán hashtagek alapján lehet tartalmat keresni, ezért fontos, hogy a posztokat tematikus hashtagekkel lássuk el, azok könnyebb megtalálása érdekében. Az Instagram 30 #-et enged meg egy- egy poszt alatt ám érdemes a tudatosság jegyében kicsit kevesebbet, de annál ütősebbet használni! Az ajánlott hashtagek darabszáma hétről-hétre, kutatásról-kutatásra változhat, de posztonként 4-5 használata mindenképpen jó hatással lehet tartalmunkra.

 • Tudatos és megfelelő hashtag használattal rengeteg emberhez juthat el a posztunk Instagramon, így akár 120%-os elérési arányt produkálhatunk. Ez pedig azt jelenti, hogy a követőtáboron felül, megfelelő hashtaggel +20%-nyi felhasználóhoz juthat el a megosztott tartalmunk.
 • Megfelelő alatt pedig a céged profiljához és az általad megosztott tartalomhoz igazodó hashtaget értjük! Például egy étterem az általános érvényű   #food #foodporn #foodlover - hashtageket használhatja, ráadásként valami specifikusabb, csupán az éttermére vonatkozóval is elláthatja a bejegyzést. Mondjuk az étterem nevével, vagy különleges specialitásával, az étel fantázia nevével, mely egyedi és csak rá jellemző. Ezzel akár saját hashtaget is alkothatsz, ami valóban csak a termékedre, szolgáltatásodra lesz jellemző! Használd az Instagram keresési funkcióját, ahol a #-re kattintva be tudod írni a bejegyzésedhez kapcsolódó kulcsszót. Böngéssz a felkínált javaslatok között és válaszd ki a számodra megfelelőt! 
Hashtag kereséshez kapcsolódó, hasznos toolok:

➜ Dolgozz együtt Instagram influencerekkel!

Érdemes influencerekkel együttdolgozni, hiszen azok követői adnak a véleményükre, ezért is kapták magyarul a véleményvezért elnevezést.
 • Válassz olyan influencert az együttműködésre akinek a követőtábora beleillik a célközönségedbe, így a kooperáció során az ő követői megismerkedhetnek a márkáddal, felfigyelhetnek rád, elköteleződhetnek melletted.
 • Az együttműködés egy közös nyereményjátékkal, egy fizetett hirdetés, poszt, vagy termékbemutató videó, IG-TVs videó keretein belül is történhet, amit a véleményvezér az Instagram oldalán oszt meg és megjelöli a hirdető posztban a te Insta oldaladat is. Így kerülhetsz be villámgyorsan és egyszerűen a követőtáborának tudatába.
 • Az új követők megszerzésén felül a terméked vagy szolgáltatásod megvásárlásra is sarkallhatja a felhasználókat például egy akcióra jogosító kuponkóddal.
 • Egy nagyobb kampány berobbantásához dolgozz együtt makro influencerekkel kihasználva a hatalmas követőtábort, hogy minél több felhasználóhoz eljuss, de hosszú távú együttműködésben inkább mikro influencerekkel tervezz, mert azok követői ugyan kisebb, de szilárdabb bázist képeznek.


Forrás: https://mediakix.com/influencer-marketing-resources/influencer-tiers/

    
➜ Hirdess instán!

Mint a többi közösségi média platformon, úgy az Instagramon is lehetőséged adódik a reklámozásra. Hirdess célzottan az Instagramon, annak érdekében, hogy olyan felhasználókhoz juss el, akik érdeklődési köre egyezik az általad kínált termékkel vagy a nyújtott szolgáltatással. Különféle szűrőkkel beállíthatod, hogy megosztott képi, vagy videós hirdetésed az előre meghatározott potenciális célközönségnek jelenjen meg. Szűrhetsz kor, nem, földrajzi elhelyezkedés és további paraméterek alapján is.
A hirdetésnek három formája lehetséges:
 • képi reklámok: Ezek első ránézésre közönséges posztoknak tűnhetnek, de a különbség az, hogy a megjelenő kép tetején szponzorált címke látható, ami annak reklám mivoltára utal. A kép alján lévő CTA (Call-to-action) gombra kattintva a következő lehetőségek tárulnak elénk: Tudj meg többet, bolt felkeresése, üzenet küldése.
 • videó reklámok: A képi reklámokhoz hasonlóan ezek is hagyományos videónak tűnhetnek ám itt is fel van tüntetve, hogy ez szponzorált tartalom. A CTA-re kattintva itt is többet tudhatunk meg a hirdetett termékekről, szolgáltatásokról.

 • carousel reklám: Ezek a hirdetések hasonlítanak a fotó reklámhoz, de több képet tartalmaznak, amik között lapozva tudsz váltani. Így lehetőséget ad arra, hogy különböző szolgáltatásokat, termékeket mutasson be  egy hirdetésen belül. (Például ha társasjáték rajongóknak hirdetsz, akkor egy hirdetésben be tudom mutatni nekik az újdonságokat, vagy a top5 legnépszerűbb terméket.)Esetleg a megvalósításban szükséged lenne segítségre? Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.