Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

hétfő, január 29, 2018

Digitális marketing trendek 2018 - Követni, megismerni és alkalmazni 2. rész

Folytatjuk összefoglalónkat az idei digitális trendekről. Nézzük sorban, mire érdemes még figyelni mostanság, ha dögös online megjelenést szeretnétek.  


A keresőmarketing és a tartalommarketing együttműködése. 

Ez miért trend? Ez évek óta alap, nem?
A kereső nem csak a weboldal tartalmat nézi, hanem bizony évek óta egyre fontosabb szerepük van a social megjelenéseknek is. Gondoljunk csak a címkék, hashtag-ek elterjedésére, vagy a videóink elnevezésére. Véleményem szerint ti ezt már mindannyian tudatosan végzitek. :)

Voice search és virtuális asszisztensek - Siri, Alexa és a többiek…

A következő években a hangalapú keresés átalakítja az információ áramlás és a kommunikáció módját. A hangkeresések elterjedése lehetővé teszi a digitális marketingszakemberek számára, hogy keresőoptimalizált, magas színvonalú szöveges tartalmakat hozzanak létre, melyek a felhasználók kérdéseire adnak választ.A felhasználóknak lassan lehetőségük lesz szinte bárhol hang alapú keresést indítani, mint például mobilról, laptopról, vagy egyéb okos eszközről, okos TV, okos hűtő, stb… Az előrejelzések szerint 2020-ra (ez ugye 2 éven belül bekövetkezhet) a keresések 50%-át a hang alapú keresések fogják kitenni.


“Hosszú farok” előnyben

Akár tetszik, akár nem, a hang alapú keresés jelentősen befolyásolja a jövőben a SEO-t is. Előtérbe kerülnek a beszélt nyelvben használatos, úgynevezett “long tail” kifejezések. Jó, ha fejben tartjuk, hogy a weboldalunk tartalmát a beszélt nyelvi fordulatokban bővelkedő hangkeresésekhez érdemes optimalizálnunk. Legjobb eszköz erre a gyakori kérdések kifejtése és bővítése a weboldalon.


"1200 megkérdezett digitális marketinges 48 százaléka szerint még mindig a on-page SEO a leghatékonyabb SEO taktika." (Advanced Web Ranking, SEO stats report 2017)

A tool-on túl - Marketing alkalmazások a mindennapokban

Az elmúlt években egyre elterjedtebb a mindennapi online marketing életet megkönnyítő, kis költséggel elérhető alkalmazások használata. Biztosan te is használsz jónéhányat. CMS, CRM, projekt management, email marketing, stb.. Kétségkívül a legnépszerűbb alkalmazások azok lesznek a közeljövőben, amelyek a trendeket követve valamilyen mesterséges intelligencia mentén segítik az automatizálást és a perszonalizált üzenetek kiszolgálását. Attól függően válogathatunk köztük, hogy az ügyfél életciklus melyik szakaszában szeretnénk használni az alkalmazást.

Különböző adatforrások integrálása

Ez egy nagy kihívás évek óta a marketingesek számára. Hogy egészen egyszerű példát mondjak, a Facebook és a weboldal látogatói adatainak összevetése sem kis feladat, hiszen teljesen más mérőszámokkal, definíciókkal dolgozik a 2 rendszer. Nem beszélve arról, mikor 5-6 online csatorna számait kell egyszerre elemezni. A piac felismerte a problémát és ma már egyre több eszköz áll rendelkezésre az adatelemzésre. Többségük fizetős alkalmazás ugyan, de az adatok gyűjtése, elemzése egyértelmű előfeltétele az automatizálásnak és az adatvezérelt marketingnek.

Augmentid reality

A kiterjesztett valóság is, mint oly sok technika elsősorban a közösségi médián keresztül fog begyűrűzni. Tekintettel arra, hogy szinte mindenki kezében ott a mobil telefon, a márkák várhatóan olyan szponzorált AR tartalmat indíthatnak el, amelyet csak az adott régióban és időben érhetnek el a felhasználók. A Pokemon Go volt az, aki bemutatta ezt a koncepciót, majd az Instagram és Facebook is integrálták ezt a technológiát a közelmúltban. A 2018-as évre jósolják a szakemberek az AR elterjedését, mivel az egyre elfogadottabb és elérhetőbbé válik a vállalatok számára. Ugyan még elég költséges megoldás, de számos alkalmazás már most is használja: Pokemon Go, Specsavers, Ikea Place"A VR készülékek a válaszadók 66 százaléka szerint még mindig túl drágák, illetve a többség (86%) kipróbálná a készüléket mielőtt megvásárolná. " (Ipsos MORI via Marketing Week)


A forgalom a mobilról jön.

Most már valóban. 50% felett van a mobil search és a mobil forgalom. - Az információk gyors elérése, a termékek gyors összehasonlítása és megvásárlása a millenium generáció számára alap. Az Instagram és Snapchat fogyasztók, akik a mobiljukon nőttek fel, gyorsan háttérbe szorítják a PC-k és laptopok világát. A mobilra optimalizált tartalom és kiszolgálás kulcsfontosságú lesz egy cég életében.

"A mobiloldalak gyorsasága rendkívűl fontos a felhasználói élmény szempontjából, ezt támasztják alá a felmérések eredményei is: Egy 10 másodperc alatt betöltödő oldalnak 123 százalékkal magasabb a visszapattanási aránya mint egy 1 másodperc alattinak."  (Think With Google, 2017) 

"A digitális média 70 százalékát a mobilon keresztül fogyasztjuk, valamint az app-ok használata 50 százalékát teszi ki a digitális időtöltésünknek." (comScore, U.S cross-platform future in focus 2017)


Influencerek egyre nagyobb szerepet kapnak

Értve ez a nagy követőtáborral rendelkező influencerekre is, akikkel a nagy márkák várhatóan egyre szorosabb együttműködésbe kezdenek. Valamint a niche piacokon egyre meghatározóbb szerephez jutnak a micro influencerek, akik szűk, hasonló érdeklődésű környezetükre vannak hatással. A fogyasztók, különösen már a Z generáció tagjai is előnyben részesítik a természetes tartalmakat. Az infuencerek által készített tartalmak jóval hatékonyabban hatékonyabban működnek, mint a hagyományos hirdetések. Nem beszélve arról, hogy a szponzorált megjelenések ezen formái a hirdetés blokkolókat is kikerülik. 

(Tökéletes példa Weisz Fanni social media használata) "A világszerte megkérdezett marketingesek 84 százaléka az elkövetkezendő 12 hónapban legalább 1 influencer kampányt kivitelezését tervezi." (Smart Insights 2017)
"A tinédzser Youtube felhasználók 70 százaléka jobban megbízok a influencerek véleményében mint a "tradicionális" celebekében." (Google, 2016)

Legyél hiperlokál!

A digitális eszközök megkönnyítik a helyi vállalkozások számára a fogyasztókkal való kapcsolatfelvételt és interakciókat. Azaz forduljunk a tökéletesen személyre szabott lokáció alapú marketing akciók irányába. Alapja a zsebünkben, vagy kezünkben lévő mobiltelefon és annak helymeghatározása. 
  • Fókuszálj a helyi keresésre 
  • Kiemelt szerepet kapnak a social vélemények, értékelések a cégről, üzletről, kiszolgálásról, stb...
  • Tedd lehetővé a social “check-in”-t
  • Valós idejű geolokációs marketing eszközök bevetése ajánlott - pl. app segítségével
  • Technológiákat egyesítő geolokációs marketing megoldások fejlesztése - pl. Pokemon Go

"75 százaléka a fogyasztóknak, akik lokális és hasznos információt talál a keresés eredmények között, sokkal nagyobb eséllyel látogatják meg az konkrét üzlethelyiséget."  (Google 2017)
"A mobilokon végzett lokális keresések 18 százaléka vásárlást eredményes. " (Junto 2017)

Kép keresés

Képkereső segítségével gyors vizuális keresést végezhetünk. Nem új a nap alatt, de a népszerűsége erős növekedésnek indul a jelek szerint. 

A LinkedIn lesz a B2B legértékesebb csatornája? 

Valóban hatalmas erőkkel nyomul a LinkedIn a közösségi csatornák körében. A LinkedIn dedikáltan az üzletről szól. Az üzleti döntéshozók és véleményvezérek csatornája. Az ingyenes tartalmak közzététele mellett jelentősen nől a fizetett hirdetések, szponzorált tartalmak és in mail üzenetek száma. A LinkedIn azt is bejelentette, hogy 2018-ban kiterjeszti a teljes közösség számára azt a nativ videos tartalom publikálási lehetőséget, mely jelenleg a LinkedIn influencerekre korlátozódik. 

Összegezve itt is láthatjuk a videós megjelenésekre irányuló fejlesztéseket. A stratégia továbbra is az “embert” helyezi előtérbe, nem pedig a brandet. Egy személyesen megosztott tartalom kétszer akkora érdeklődést vált ki, mint egy brand által megosztott tartalom. Azaz tovább ösztönöz a professzionális kapcsolati háló építésére. Fontos szerepet tölt be a sales területen is, hisz könnyedén feltérképezhetjük, kivel milyen  módon tudunk a legegyszerűbben kapcsolatot felvenni. Erre itt egy remek eszköz is (megjegyzem regisztráció után kb. 2 órán belül felhívtak, ami nekem egy kicsit sok volt, de ez a sales… :)


"A felhasználók által generált tartalom konverziója 4,5 százalákkal magasabb, mint a cégeké." (Sprout Soical, 2017) 


Az Instagram értékesebb csatorna lesz, mint a Facebook

Az Instagram hatalmas tempóban fejlődik. Kb. 800 millióan használják a platformot havonta. A fiatalokat már most is itt lehet hatékonyabban elérni, nem a Facebookon. Az insta sztorik egy évvel a publikálásuk után nagyobb  népszerűségnek örvendenek, mint a Snapchat Amerikában. A márkák erős elköteleződése az Instagram iránt és a remek hirdetési lehetőségek egyértelműen a további növekedés irányba mutatnak.


"Az Instagram hírdetések 25 százaléka egyszerű videók."  (Sprout social, 2017)  
"Az Instagram posztok 70 százaláka nem kerül megtekintésre." (Independent, 2017)


A vezető márkák az élő eseményeket is favorizálják

A marketingesek ⅔-a azt állítja, hogy növelni fogja az élő események számát 2018-ban, hiszen ezek az események nagyon eredményes marketing eszközök. Ne felejtsük el, az elköteleződést legerőteljesebben a személyes élmények befolyásolják. Erre pedig a legjobb mód, ha az ügyfeleket, a leendő ügyfeleket és a sajtót egy fedél alá hozzuk. Amennyiben ezt az eseményt még meg tudjuk fejelni egy digitális marketing akcióval is, akkor biztos, hogy maradandó nyomot hagyunk a vendégekben.


"Az öt legjobb B2B tartalom marketing taktika: Social media poszt (92%); Hírlevél (83%); weboldal bejegyzés (81%); blog (80%); személyes találkozók (77%)." (IMN Inc.)

A dolgok internete - okos órák, robot porszívók, hordozható kütyük, szállító drónok, önvezető járművek, 3D nyomtatás 

Az okos termékek összekapcsolása az internettel, ügyfél profillal és mobiltelefonnal jelentős térnyerés előtt áll. A technólógia adott, az okos termékek népszerűsége pedig egyre nől a vásárlók körében. Az új eszközök segítségével a marketingesek még több adattal bírnak majd a fogyasztók szokásairól és viselkedéséről, ráadásul az információk közvetlenül a felhasználási környezetben, használat közben keletkeznek.Egy jól felkészült felhő alapú kiszolgáló rendszerrel (CRM, integrált vállalatirányítási rendszer), plusz a gépi tanulás és mesterségi intelligencia segítségével akár egy gombnyomással láthatja az értékesítő egy adott ügyfél vásárlási, keresési előzményeit, igényeit és preferenciáját, összevetve az aktuális raktárkészlettel. Innentől a fantáziátokra bízom, mennyivel növelhető az értékesítés hatékonysága. 

Az adatvédelem fontosabb lesz, mint valaha

Végül ne feledkezzünk meg róla, hogy az adatvédelem lesz az egyik legfontosabb téma 2018-ban a digitális világban. Az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében a magánélet védelme és az adatbiztonság érdekében minden vállalkozásnak lépéseket kell tennie az adatkezését és adatok védelmét illetően 2018 május 25-ig. Aki esetleg még nem állt neki ennek a feladatnak, lassan eljött az ideje!


Látva a számtalan lehetőséget, csatornát és technológiát, kiemelt mértékben felértékelődik a marketing stratégia szerepe és az ügyfél viselkedésének megértése a vásárlási útvonalon keresztül. Ennek megfelelőn tudjuk kiválasztani a leghatékonyabb kommunikációs ezközt az egyes elköteleződési pontokon, legyen szó videós tartalomról, micro elköteleződésről, perszonalizált tartalomról, chat robotról, vagy kiterjesztett valóságról. 

Egy biztos, mindenkinek valamilyen módon alkalmazkodnia kell az új környezethez és az új technológiákhoz. Tudomásul kell venni, hogy a vásárlók egyre tudatosabbak lesznek és az ár mellett a kényelem, az idő és a kiszolgálás lesznek a fő döntési szempontok.

Tegyünk egy kis kitérőt a videó marketing irányába is, ha már így bemelegedtünk a legújabb trendekbe:
A videó marketing az, amit 2018-ban senki nem hagyhat figyelmen kívül

Ha lemaradtál volna az első rész hasznos infóiról, itt az ideje, hogy bepótold:
Digitális marketing trendek 2018 - Követni, megismerni és alkalmazni 1. rész

Kéne egy jó stratégia az idei évre? Szívesen segítünk. :)


Felhasznált források:
https://www.smartinsights.com/digital-marketing-strategy/10-marketing-trends/
https://www.smartinsights.com/digital-marketing-strategy/100-must-see-marketing-stats/
http://www.businessworld.in/article/5-Digital-Marketing-Trends-To-Watch-Out-For-In-2018-/08-01-2018-136610/
https://digitalmarketinginstitute.com/blog/2017-12-11-5-digital-marketing-trends-for-2018
https://www.socialmediatoday.com/news/12-digital-marketing-trends-to-watch-out-for-in-2018/512767/
https://minutehack.com/guides/the-top-digital-marketing-trends-of-2018
https://www.business2community.com/digital-marketing/5-social-media-digital-marketing-trends-watch-2018-01981861Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.