Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

vasárnap, január 28, 2018

Digitális marketing trendek 2018 - Követni, megismerni és alkalmazni 1. rész

Tartalommarketing, Big Data és adatelemzés, integrált marketing, videó marketing és marketing automatizáció. Az idei digitális trendek tőszavakban. A minap arról beszélgettünk az irodában, ha a 2018-as online trendekről szeretnénk egy összegzést küldeni nektek, akkor mit is nevezzünk trendnek.

A témába vágó szakmai cikkek fele arról beszél, hogy melyek azok a digitális marketing eszközök, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és egyre több üzleti vállalkozás használja őket. A másik része pedig az új irányokról, többnyire még kiaknázatlan lehetőségekről szól. Előbbi elérhető, üzletileg hasznos technikákat ad a kezetekbe, de nagy jóindulattal maximum egy-egy vállalkozás életében nevezhetjük manapság innovatív újdonságnak, hiszen évek óta ezekről beszélünk.  Utóbbi cikkek tartalma izgalmas, de valljuk be, sokak számára most még elérhetetlen, ámde előre mutató olvasmány.  Sokszor a “hype”-tól évek választják el a valódi üzleti lehetőségek felismerését és a megvalósítást egy-egy új technológia kapcsán. A fejlődés pedig egyre gyorsabb... Véleményünk szerint az is egy erős trend lesz, hogy sok vállalkozás életében kimarad majd egy-két eszköz - lólépésben alkalmazzuk majd a legújabb lehetőségeket, épp a mindennapokat meghaladó (túl) gyors technológiai fejlődés miatt.  Ennek ellenére nem árt tájékozódni, hogy melyek az aktuális trendek. 

Személy szerint a kedvencem az, hogy egyre népszerűbbé válik az integrált eszközhasználat, mégpedig úgy, hogy mesterséges intelligencia, gépi tanulás áll a középpontban. Összegyűjtöttük tehát a fő csapásokat és a kiemelt buzzword-öket az idei évre vonatkozóan. 

Content is still king! - A tartalommarketing továbbra is tarol. Csak a tartalom tartalma változik. 

A Smart Insights kérdőíve alapján a content marketing továbbra is a legnagyobb kereskedelmi hatással kecsegtető marketing eszköz 2018-ban. 

Hát ebben aztán semmi újdonság nincsen így önmagában... Már 10 éve is a “content is the king” volt az egyik legismertebb szabály, ha valaki érdemben akart megjelenni az online versenyben a Google találati listáján. Mára ez a jelmondat kiterjedten értelmezendő. Nem csak SEO szempontból érdekes, hanem szinte minden online csatornán kiemelten fontos a tartalommal való megjelenés és annak minősége. A Google, a Facebook, az Instagram, a LinkedIn mind-mind folyamatosan dolgoznak azon, hogy a felhasználóik számára a legérdekesebb, legrelevánsabb tartalmakat mutassák meg, amihez akarva-akaratlanul is kénytelenek vagyunk alkalmazkodni.

Itt jegyezném meg ismét, hogy nem kell minden eszközt használni, és nem kell minden csatornán jelen lenni, csak ami üzletileg értékes számunkra! Ott viszont legyünk következetesek. 
Na de milyen tartalmakat gyárthatsz folyamatosan? Frissítsd fel a content marketinged új tartalmi elemekkel. 

Marketing üzenetek és eszközök beillesztése a vásárlói életciklusba  

Amikor az online marketing csatornáidat a vásárlási útvonalakkal összehangolod, vásárlótípusonként, úgy, hogy az adott vásárló vásárlási folyamatának adott lépéséhez igazítottad az üzenetedet. Sima ügy. 

A vásárlási útvonalak feltérképezése során a különböző vásárlói típusok (alapján kialakított perszónák) tekintetében egyre fontosabbá válik, hogy az egyes elköteleződési pontokon a megfelelő üzenetet küldjük a releváns csatornán. Nézzünk egy példát.

A leendő vásárló az első lépésben megtalálja a weboldalad a keresőben kulcsszó alapján. Ezt követően már remarketing hirdetéssel célzod a keresésének megfelelő üzenettel. Megpróbálod elérni, hogy töltse le az applikációdat. Az applikáción keresztül geolokáció alapján érzékeled, hogy az üzleted közelében van, ezért üzensz neki az appon keresztül, hogy ma 50% kedvezménnyel veheti meg nálad, amit a neten nézett… Folytassam? 

customer-lifecycle-B2C-retail

Vásárlói elköteleződési pontok a tartalommarketingbe. Majd az egészet helyezzük el a vásárlási útvonal megfelelő pontjára. 

Nagyon hasonlít az előző pontra. Valójában annak egy része kiemelten fókuszálva arra, hogy a megfelelő időben a megfelelő személy a megfelelő üzenetet kapja, és mindemellett még valamilyen elköteleződésre is rábírjuk (, ami az adott szakaszhoz a legjobban illeszkedik (mikrokonverzió), ezzel növelve a végső konverziós arányt.

Micro-moments

Szorosan ide kapcsolódik a 2017-ből érkezett trend, a "micro-moments", amely továbbra is tartja magát az élvonalban. (Az üzenet akkor érkezik meg az érdeklődőhöz, amikor az a szükség pillanatában mobiltelefonjához fordul segítségért, tudásért, tájékozódásért.) Legyél jelen, légy hasznos és légy személyre szóló. 

A mesterséges intelligencia és a viselkedés alapú marketing közös útjai

A vásárlók sokkal elkötelezettebbek egy márka, vagy szolgáltatás iránt, ha egy üzenet speciálisan nekik szól, és éppen az igényeiknek megfelelő pillanatban találja el őket. Például a technológia fejlődésével és a folyamatos tanulással egyre több márka fogja kiszolgálni a mesterséges intelligencia alapú live chat segítségével a webhely látogatókat. 

"A cégek mindössze 6%-a véli úgy, hogy a digitális marketing és a hagyományos marketing folyamatok integráltan és optimalizáltan működnek náluk." (Smart Insights, Managing Digital Marketing research report, 2017)

Személyre szabott életérzés -  Perszonalizálás minden szinten 

A webhelytartalom személyre szabott kiszolgálása egyre szélesebb körben elterjed. 
Első lépés a webhelytartalom tesztelése a látogatók körében, látogatói csoportok szegmentálása a tesztek és analitika alapján, majd erre épülhet a mesterséges intelligencia alapokon működő egyedi tartalom kiszolgálás. Ugye érezzük, hol van itt a magasugrás? Igen. Pontosan ott, hogy a nem létező tartalom variációkról nem lehet a mesterséges intelligencia alapokon nyugvó dinamikus tartalom kiszolgálásra ugrani. Tehát, ha még nem tettünk lépéseket ebbe az irányba, akkor 2018-ban ideje megtervezni pár külön érkezési oldalt az egyes célcsoport szegmenseknek.  

A látogatók 56%-a szívesebben tér vissza arra a weboldalra, ahol a kereséseinek, vásárlói előzményeinek megfelelő személyre szabott tartalmat, vagy ajánlatokat kap. 

Kiváló példa a Netflix. A tartalomfogyasztási szokásaid alapján nem csak az ajánlott műsorok listáját szabja testre, hanem az általad nézett sorozatok kiemelt listaképeit is. Vagyis, ha például ugyanazt a sorozatot nézzük mindketten, akkor sem ugyanazzal a nézőképpel szerepel a te listádon, mint az enyémen. Nagyon advanced.


A perszonalizáció szerepe tehát minden érintkezési ponton megnő. 
  • Perszonalizált termék ajánlás
  • E-mail perszonalizáció
  • Retargeting
  • Dinamikus tartalom kiszolgálás 
  • Már a keresés során: kiemelt részletek és gyors válaszok (rich and featured snippets) - A kiemelt tartalmak összegző megjelenítése, melyek gyors válaszokat adnak a keresett kifejezésekre, igazán nagy trendnek ígérkeznek 2018-ban. 
"A marketingszakemberek 70% -ának nincs konzisztens, vagy integrált tartalmi stratégiája." (Altimeter
A szegmentált hírlevélkampányok esetén az átkattintások 74,53% -kal magasabbak, mint a nem szegmentált kampányok esetén." (MailChimp, 2017)

A machine learning integrálása az automatizált marketingünkbe 

Az email marketing jelenleg az egyik leggyakoribb eszköz, ahol a cégek alkalmazzák az automatizálást és a gépi tanulást. A machine learning nem csak a webhely testreszabásában segít, hanem a célzás automatizálásban is. A megfelelő embernek emailben a megfelelő tartalom érkezik, mely a személyre szabott menüpontra mutat a weboldalunkon. 

Vagyis, mikor a perszonalizált és különböző követő, vagy retargeting üzeneteket emailben nem manuálisan állítjuk be. Az utóbbi években az email küldő szoftverek nagy hangsúlyt fektettek ennek a funkciónak a fejlesztésére, így egy KKV számára ez az egyik leginkább elérhető és leggyorsabban alkalmazható eszköz.
A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás persze számos ponton jelen van az online eszköztárban, csakúgy a chatbot-oknál, mint a fizetett kampányok optimalizálása esetén, vagy az upselling-cross selling ajánlatok kialakítása során a vevő korábbi viselkedését, vásárlási előzményeit figyelembe véve.

"A gépi tanuláson alapuló személyre szabott e-mail tartalmak 55%-al hatékonnyabbak a sima hírleveleknél." (OneSpot, 2017)

Big data - tovább erősít

A fentiek alapján már nem kérdés, hogy az adatokra összpontosító szervezetek gyorsabban tudnak növekedni, így évről évre egyre nagyobb hangsúly kap az adatokra alapozott marketing tevékenység. A nagy szervezetek házon belül, a kisebb cégek kiszervezett módon foglalkoztatnak Data Scientist.  

A chatbot-ok egyre intelligensebbek lesznek

A minden oldalon felugráló csetablakok egyértelműen jelzik e trend erősödését. Most még jórészt idegesítő a nyomogatós telefonközpontot nem igazán felülmúló megoldások várhatóan gyors fejlődésnek indulnak a mesterséges intelligencia bevonásával, így reméljük, hamarosan sokat tanulnak és hasznunkra lesznek ezek a felugró chat ablakok. 

Közösségi üzenetküldő alkalmazások használata az ügyfélkommunikációban. Leginkább Facebook messenger. Ráadásul chatbot itt is. 

Manapság egyre elterjedtebb, hogy a magánbeszélgetések mellett a brandekkel/cégekkel való kommunikációra is a cset felületeket használjuk (Facebook, Whatsup, Wechat, stb.). A közvetlen üzenetküldés a felhasználók is egyre jobban preferálják a hagyományos email, vagy telefonos kapcsolattartás mellett, annak egyszerűsége, gyorsasága miatt. A mesterséges intelligencia (AI) által működtetett chatbot-okat tartalmazó üzenetküldő platformok kombinációja lehetővé teszi a márkák számára, hogy relevánsabb, személyre szabottabb ügyfélbeszélgetéseket folytassanak.

Videó integrálása a vásárlási útvonalba. És amúgyis. A videó mindent visz 2018-ban.

Tekintettel a videó térnyerésére és live videók népszerűségének robbanásszerű emelkedésére, valamint a trendek között előkelő helyen szereplő virtuális és kiterjesztett valóságra, ez a téma külön is kiemelendő. A Youtube jelenleg népszerűbb keresőfelület, mint a Google klasszikus kulcsszavas keresőfelülete. Az emberek nagy része inkább megnézi videón, hogyan élhetne túl egy cápatámadást, mintsem elolvasná.

Tipp: Retargeting videókkal! Ez az, amikor követ a hirdetés. Ezt megteheted videós formátumban is. Hajrá!

Ennél a pontnál azonban muszáj a videós tartalmakról külön szót is ejtenünk. Tegyünk egy kis kitérőt a videó marketing irányába, mielőtt a trenderől szóló összefoglaló második fejezetése lépünk. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.