Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

péntek, október 27, 2017

Az Influencer marketing nem egyenlő celebrity marketing

Az ismert, népszerű arcok befolyásoló ereje nem újdonság a marketing területén. Az Influencerek azonban nem csupán ismert arcok, hanem véleményvezérek. Azok a személyek, akik érdekessé és hitelessé válnak számunkra különböző okból, elsősorban a létrehozott egyedi tartalmaik alapján. Tekintélyszeméllyé válnak, adunk a véleményükre.


Hogyan is néz ki az influencer marketing? 

Egy igazi infuencer nem csak nagy követői bázissal rendelkezik, hanem meg is osztja a promóciós tartalmat, többnyire oly módon, hogy kiemeli a vásárlót a célpiacról, és eladás helyett inkább inspirál, ajánl. Azaz az influencerek megosztott tartalmaikkal befolyásolnak bennünket a brand, termék vagy szolgáltatás promótálásával.

Vannak statisztikák, miszerint az influencer marketingre fordított költség több, mint hatszoros megtérülést is eredményezhet, így nem csoda, hogy töretlenül növekszik ezen marketing tevékenység népszerűsége.

Az influencerek átszabják a megszokott marketing szabályokat

Az infuencerek lehetnek a márkánk erőteljes szövetségesei, de a velük való együttműködés teljesen új megközelítést igényel a marketing terén, mondja Sanjay Nazerali, a Carat globális stratégiai igazgatója.

Az influencer marketinget igenlő kezdeti lelkesedést követően azonban a következő kérdések merülnek fel:

  • Mit tesz egy ilyen típusú aktivitás a márkámmal? 
  • Szükségem van-e az influencer termék értékelésére, vagy termék elhelyezésére?
  • Illik-e ez a fajta marketing a termékemhez, kommunikációmhoz, nem csupán az Insta generációt érem el ezzel? 
A Carat, a Youtube és a Nielsen megpróbálta feltárni az új jelenség szabályait egy közös kutatás során. A tanulságok:

1. Influencer marketing nem egyenlő celebrity marketing

A Youtube influencerek hatalmas követő táborukkal egyáltalán nem nevezhetőek tiszavirág életű hírességeknek. A celebrity marketing és az influencer marketing egész más előnyöket és lehetőségeket kínál egy brand számára. (Itt jegyezném meg, hogy egy rosszul sikerült celeb kommunikációval hatalmas negatív reklámot is kaphat egy termék vagy márka, míg ez az influencerek tartalmai esetén ritkán fordul elő.)


Míg a hírességek az emlékezést, felidézést segítik erőteljesebben, addig az influencerek mélyebb márkaismertséget tudnak elérni. Ha azt szeretnénk, hogy a célcsoportunk megismerje a márkánk értékeit, a terméket, mélyebb elköteleződést építsen a brand iránt, akkor ez esetben egy Youtube inluencer 4x hatékonyabb lesz, mint egy híresség. 
Az infuencerek erős kötődést alakítottak ki közönségükkel, ezzel elérik, hogy követőik kikérik véleményüket vásárlási kérdésekben is. 

Érdekes azonban, hogy pillanatnyi vásárlási döntés tekintetében szinte elhanyagolható a különbség a kétféle befolyásoló személy között, állítja a tanulmány. 

2. Nem csupán a szépségiparról szól a játék

Kezdetben a szépségipar fedezte fel az influencerekben rejlő potenciált és kezdett el velük együttműködni, melynek eredménye, hogy a Youtube top 200 szépség videójának 86%-át nem a márka maga, hanem egy infuencer készítette. Ez hatalmas arány. 
Ellenben ma már jóval túlmutat a szépség iparon az influencerek marketing tevékenysége, szinte mármilyen termék, vagy szolgáltatás megtalálható felületeiken. (Pl.: autók, alkohol, snack, játékok, stb.)

3. A HOGYAN legalább olyan fontos, mint a KI

Míg a celebrity marketing középpontjában a szponzoráció, a termékelhelyezés áll, addig az infuencer marketingben jóval több és természetesebb megjelenési lehetőség rejlik, melyeket üzleti céljaink szerint választhatunk meg.
Például a brand, vagy termék információnak a tartalomba való tökéletes illesztése sokkal hatékonyabban működik, mint egy szimpla termékelhelyezés. 
Egyszerű módja, hogy megtapasztaljuk az infuencerek erejét, ha AdWords hirdetéseken keresztül a Youtube-on ráhirdetünk videóikra. Ehhez még együttműködés sem kell, csupán egy jól célzott AdWords kampány. 

4. Ne feledd, miért is szeretik az emberek a Youtube-ereket!

A legnagyobb különbség itt van az “Infuencer” és a “Híresség” között. Egy hírességtől azt várja az ember, hogy legyen trendi és stílusos. Egy infuencer pedig legyen vicces, barátságos, és olykor pimasz és flegma. Hoppá, ez itt egy ellentmondás, ráadásul sok esetben a tiszteletlenség a celebekre jellemző megnyilvánulás. Ám a szabadszájú stílus sokszor függetlenséget sugároz, ezzel még nagyobb bizalmat építve a rajongótáborban. Például, ha egy influencer gyakran nevetségessé teszi a számára nem tetsző dolgokat, akkor a rajongók számára tökéletesen világos lesz, ha a kedvelt személy valamit dícsér.
A humor többnyire reflektár a közönség érzéseire is, így erősíti a kötődést és a bevonódást
A bizalmaskodás teremti meg a közelséget, így a humor sokkal közvetlenebbül hat, mint a hírességek esetén. 

Kijelenthetjük, hogy marketing szempontból az utóbbi időben a hírességek oldaláról a hangsúly eltolódott az új, hiteles, változatos hangok irányába, vagyis az influencerek felé. Egy márka akkor hozhatja ki a legtöbbet ebből a marketingeszközből, ha az influencerek szabályai szerint játszik, mely szabályok jelentősen eltérnek az eddig megszokott marketing alapoktól. Egy dolog állandó. Ez is egy marketing eszköz és mint olyan ezt is stratégiai megközelítésből kell szemlélnünk. 

Pár jól sikerült kampány

Nézzünk 3 olyan példát az influencer videókra, amikor két marketing módszer keveréséből születik egy ütős kampány relatív kis marketing büdzséből. 

1. “My Tales of Whisky” 
Egy díjnyertes Influencer & Celebrity kampány a Lagavulin-tól, 3,2M megtekintés és 40 ezer like. Bár szerintünk ez inkább celebrity kampány vírus hatással. :)
A story egyszerű, Nick Offerman (Parks and Recreation (Városfejlesztési osztály) sorozatban Swanson karaktere) majd 45 percen keresztül szó nélkül whisky-t kortyolgat egy otthonos szobában ropogó kandallótűz mellett, miközben mélyen a kamerába bámul. Egyszerűen nincs szükség szavakra. Elég addiktív. :) 

2. Faültetési projekt dobozos vízzel - influencer+cause marketing

Jótékonysággal ötvözött kampánynak köszönhetően 74000 fát ültettek el egy Instagram influencer segítségével egy jólirányzott # kíséretében.


3. Kampány az átlagos nőkre építve

Microinfluencerek találkozása egy kreatív ötlettel. 
Amikor egyszerre több száz nő posztol egy szépségipari cég termékéről, a potenciális elérés exponenciális növekedésének lehetünk tanúi. 


4 lépés az induláshoz:

  1. Ismerd meg a célközönséged
  2. Válassz megfelelő infuencert
  3. Építs kapcsolatot a megfelelő személlyel, vagy ha rendelkezésedre áll elegendő büdzsé, keresd meg egy ajánlattal.
  4. Készítsd elő a kampányt, legyen koncepciód és kövesd az eredményeket.

Ha szeretnétek tovább tájékozódni a magyar influencerek körében, elsősorban az Instagramon és a Youtube-on kell körülnézni.
Dinamikusan fejlődő magyar Youtube csatornák.
Top 100 Youtube csatorna.
A Forbes szerint legértékesebb magyar celebek.
Insta Lista

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.