Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

vasárnap, április 23, 2017

Üzleti YouTube kisokos 2017: tippek, trükkök, trendek

Ha egyetlen digitális platformot kellene választanunk, hogy bemutassuk az összes 2017-es online trendet, kétség kívül a YouTube mellé tennénk a voksot, hiszen szinte mindennel találkozhatunk a videómegosztón a storytelling-től kezdve az influencer marketingen és cross-platform content-en át a live videókig.
Üzleti szempontból a Youtube maga a Kánaán, rengeteg lehetőséget rejt magában kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A platformon egyszerre valósulhatnak meg az owned, paid, earned és shared médiatípusok:
Az owned tartalom magáért beszél: saját csatorna, saját kezűleg irányítva, mérhető eredményekkel. A kérdés már csak az: ki lehet tűnni vele az online zajból? Lássuk hogyan működik a mágikus gépezet.

Algoritmustrükkök

A YouTube algoritmusa, ahogy azt a legmenőbb Google termékektől megszokhattuk, igencsak összetett, folyamatosan változik és ravaszabbnál ravaszabb módszerekkel szippantja be felhasználóit. Talán nem árulunk el nagy újdonságot azzal, hogy az ajánlott listára való felkerülés érezhetően több kattintást generál, mint ahány nézőt organikus keresésből szerezhetünk. Persze a YouTube esetében is fontos a SEO és a megfelelő kulcsszavak használata, azonban érdemes optimalizálni tevékenységünket az algoritmusnak megfelelően is. Összeszedtünk néhány tippet, amelyeket követve a Te videóid is nagyobb eséllyel kerülnek fel az ajánlott videók aranyat érő listájára:
  • Egy kiugróan rosszul teljesítő videód negatív hatással lehet az elkövetkező néhány feltöltésed nézettségére, így érdemes lehet megfontolni az ilyen „fekete bárányok” törlését.
  • Tartsd magad a releváns feltöltésekhez! Egy tudatosan felépített, egységes csatorna hitelesíti a YT számára a tartalmadat, így könnyen azonosítható a témád és a célcsoportod. A random videóknak célszerűbb egy második csatornát fenntartani, a főcsatornát pedig érdemes lejátszási listákkal rendszerezni, kategorizálni.
  • Figyelj oda a konkurensekre és az általad képviselt iparágra! Törekedj arra, hogy tartalmad kapcsolódjon az általuk érintett témákhoz is, hiszen ezáltal az ő nézőiknek is felajánlja majd a videóidat a YouTube, ezzel átcsalogatva őket a saját csatornádra. 
  • A 2016-os elkötelezettségi trendekkel szemben (like-ok és kommentek számának maximalizálása) idén vélhetően előtérbe került az algoritmusban a felhasználó útjának figyelése: honnan kattintott a tartalmadra, mit nézett a videód után, mit csinált az oldal bezárása előtt stb. Végre vége az erőltetett like-vadászatnak, és jöhet a minőségi, érdekes tartalom!
  • Használd ki a többi közösségi média által nyújtott lehetőségeket, és szerezz minél több nézőt az első 48 órában! Ezáltal az algoritmus szívesebben dob fel az ajánlott videók közé, és a találatok között is előkelőbb helyet szerezhetsz. 
  • Hagyj a videó végére is némi értékes tartalmat vagy információt, ne lőj el mindent az elején! Így késleltetheted az elkattintást, vagyis több időt töltenek a nézők a tartalmaddal, ezek a percek pedig szépen összeadódnak, és előrébb sorolnak.
  • Egyensúlyozz az ellentétekkel: a YT újabban a hosszabb, legalább 10 perces videókat részesíti előnyben, míg a felhasználó könnyen elunja magát ennyi idő alatt. A kulcsszó itt mindenképpen a minőség. Szegezd a képernyőhöz a nézőt, mert a flow élménnyel csak úgy repül az idő!
  • Ütemezz! A YouTube szereti a rendszerességet. legjobban a napi feltöltéseket, azonban ez nem minden esetben kivitelezhető, vagy csak nagyban a minőség kárára.
A jó hírem az, hogy saját contenttel akár extra bevételre is szert lehet tenni, 10 ezres össznézettség felett. Az internetes alkotói közösség nagy örömére a YouTube létrehozta a Creator Academy-t, ott akad bőven „how-to” content és bővebb info a videóportál működéséről.  

Hirdetési típusok és trendek

Remekül haladsz, ha már a saját tartalmat ki is pipáltad. Azonban ne bízzunk semmit a véletlenre, egy fizetett boost mindig jól jön! A YouTube jobbnál jobb opciókat tár elénk ha paid médiáról van szó – mind kattintásnövelésért, mind nézettségszerzésért:Hirdetés típusa
Info
Platform
Display hirdetés
A nézett videótól jobbra, az ajánlott lista felett helyezkedik el.
Méret: 300x250 vagy 300x60
Választhatsz, hogy megjelenésenként vagy kattintásonként fizetsz.
Desktop
Overlay hirdetés
Áttetsző overlay, amely a nézett videó alsó 20%-át takarja ki. Tartalma lehet kép vagy szöveg.
Méret: 480x70
Kattintásonként fizetsz.
Desktop
Átugorható reklámfilm
A nézendő videó előtt, alatt vagy után lejátszódó, 5 másodperc után átugorható reklámfilm.
30 másodperc vagy végignézés után fizetsz (amelyik előbb bekövetkezik).
Desktop, mobil, TV, játékkonzol
Nem-átugorható reklámfilm
Átugorhatatlan reklámfilm, amely a nézendő videó előtt, alatt vagy után játszódik le. Hossza 15-30 másodperc lehet.
Végignézés után fizetsz.
Desktop, mobil
Bumper hirdetés
6 másodperces reklámfilm, melyet végig kell nézni ahhoz, hogy elinduljon az eredetileg nézendő videó.
Végignézés után fizetsz.
Desktop, mobil
Szponzorált kártyák
A kártyákon olyan tartalom jelenik meg, amely releváns az eredeti videó szempontjából, pl. videóban szponzorált termék.
Méretük változó. A videó jobb felső sarkába kattintva böngészhetőek.
Kattintásonként fizetsz.
Desktop, mobil

A videós haiku

Hadd emeljek ki egy típust a fentiekből: szerintem a 6 másodperces bumper a legizgalmasabb, s úgy tűnik ezt a YouTube is így gondolja. A 2016 áprilisában bevezetett új videó-haiku műfaj melletti elköteleződésüket mi sem mutatja jobban, mint hogy egy „Amazing Things Can Happen In Six Seconds” elnevezésű storytelling challenge-re invitálta a YT team az amerikai ügynökségeket az idei Sundance Filmfesztivál alkalmából. Ennek keretében többek közt olyan remekművek születtek, mint Shakespeare Hamletjének vagy Kafka csótányos novellájának 6 másodperces verziója:


Ha tetszik a koncepció, nézz körbe a többi zseniális alkotás között, hátha valamelyik videó beindítja a fantáziagépezetet. Amennyiben megijeszt a műfaj rövidsége, inkább szakmai kihívásként tekints rá, mintsem akadályként! Remek imázskampányokat lehet készíteni haikukkal, mint ahogy azt az Old Spice vagy az Audi tette. 


Influencer marketing pro és kontra

Nem mehetünk el manapság a YouTube mellett úgy, hogy ne említenénk az influencereket, az earned tartalom atyjait. Ismertségüket és nézőik beléjük vetett bizalmát kitartó munkával, közvetlen kommunikációval, kiemelkedő tartalommal és színes egyéniségeikkel nyerik el. Követőik könnyebben azonosulnak velük, közelebb érzik magukat hozzájuk, hiszen ők is hétköznapi emberek, nem égbe magasztalt hírességek. Más benyomást kelt a modern fogyasztóban egy influencer csatornáján elhelyezett termékmegjelenítés, mint egy ismert celebbel reklámozott márka. Hitelességük által videóik és képeik sokkal inkább pull hatást érnek el, a hagyományos reklámokkal ellentétes push-sal szemben. Éppen ezért választja egyre több márka a velük való együttműködést, hazánkban talán a legnagyobb eddigi kezdeményezés a Pepsi Vloggerőpróba volt, ami a záróeseményig összesen több mint 3 milliós nézettséget generált. Érdemes még megemlíteni a Kikát, ami felkarolt egy energetikus DIY csatornáját, a közös munka gyümölcse pedig azóta is töretlenül érik, Csorba Anita és ezáltal Kika is széles körben kedveltté vált a fiatalok között. 

A botrány

Az influencerek világában is becsúszik néha egy-egy botrány is. Nemrégiben kavart nagy port egy svéd vlogger, PewDiePie egy félresikerült, humorosnak szánt, ám rasszista tartalmú videójával. A content hatására több vállalat is visszavonta a YouTube hirdetéseit, mondván a brandjük sérülhet a kéretlen tartalom mellett való megjelenés miatt. Rengeteg Youtubernek csappant meg egyik napról a másikra a reklámbevétele, ezért a jelenséget röviden adpocalypse-nek nevezte el az online közösség. Nem kell azonban kétségbe esni, a YT márciusban bejelentette, hogy új intézkedéseikkel nagyobb átláthatóságot és kontrollt kínálnak a márkák védelmében. A Google több embert állít rá az ügyre és új mesterséges intelligencia eszközöket is fejleszt. Hamarosan egyetlen gombnyomással ki lehet majd zárni oldalakat és csatornákat az AdWords for Video és Google Display Network kampányaink során.

Közösségi interakció

Az utolsó médiatípus, a shared a legkomplexebb, éppen ezért az egyik legnehezebb kiérdemelni. A saját és a fizetett tartalmak mind képesek beindítani a megosztási folyamatot, az interakciók pedig könnyedén vezethetnek earned tartalomhoz. Több kulcskérdés közrejátszik abban, hogy beszédtémává váljunk, beinduljon a szájreklám vagy a közösségi médián való megosztások. Fontos az egyedi, minőségi, hiteles tartalom, kell egy jó üzenet és persze rendszeresség. Lehet trükközni, megpróbálni aktivizálni a nézőinket, potenciális eszköz lehet ehhez egy nyereményjáték vagy verseny meghirdetése, egy izgalmas kihívás vagy „tagvideó” elindítása, egy közérdekű téma támogatása stb. Célcsoportunk és fantáziánk a legmeghatározóbb ebben a kérdésben. Akármit is találunk ki ennek érdekében, a lényeg, hogy kis lépésekben haladjunk, és reális célokat tűzzünk magunk elé.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.