Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

kedd, február 07, 2017

A #hashtag szerepe a social médiában

A hashtag ma már szinte az összes közösségi oldalon jelen van. Valahol elterjedtebb, valahol kevésbé, viszont mindenképp hasznunkra válik online marketing szempontjából.
Mi a #hashtag, hogyan keletkezett?

Legelőször IRC chat-en használták témák, csoportok, érdeklődési körök megkülönböztetésére és azonosítására, majd később Chris Messina, 2007. Augusztus 23.-án indította útjára az első hashtaggel ellátott mondatát Twitteren, mely ez volt:
„how do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg]?”
Ekkor még nem volt nagy jelentősége, illetve komolyabb elnevezése sem. A hashtag nagy áttörése 2009-ben kezdődött, mikor a Twitter felvette keresési algoritmusába, valamint hiperlinkként kezelte az oldal az összes címkét.

Miért jó nekem a #hashtag?

Remekül felhasználható például arra, ha valaki egy külön csatornán akar kommunikálni ismerőseivel, vagy képeket/élményeket akar egy helyre gyűjteni. Természetesen ezek csak akkor rendszereződnek egy „témába”, ha a bejegyzés, amelyhez hozzácsatoltuk a saját címkénket, publikus és elérhető. Érdemes valami egyedit, hiszen ha valaki rákeres a címkére, a közösségi oldal összes publikus posztja, mely ezzel a címkével lett ellátva, rögtön megjelenik az általunk kirakottak között.
Vállalkozásunk számára is hasznos, hiszen a márkát is erősíthetjük egy egyedi, általunk használt hashtaggel, melyet ha meglátnak az érdeklődők vagy vásárlók, rögtön mi jutunk eszükbe.
Míg az Instagramon és a Twitteren hatalmas a jelentősége (sőt, talán ezeken a közösségi oldalakon a legnagyobb) a címkéknek, a Facebookon kevésbé használják az emberek és a cégek. Ettől függetlenül persze érdemes Facebook-on is használni.

Mindegy, hogy #mit írok és #hogyan?

NEM!
Nagyon sok cég és magánszemély rontja el alapjaiban a dolgot, hiszen a legtöbben tisztában sincsenek a valódi értelmével, csak öntik a képek alá sorban a rosszabbnál rosszabb, haszontalan címkéket.

Az alapötlet azt a törekvést öleli fel, hogy a hashtag segít az embereknek rátalálni, hogy a többiek mit mondanak egy adott témakörben. A #hashtag-ek a Facebook-on gyakorlatilag kategorizálják a beszélgetéseket, hozzászólásokat a felhasználók között. Ezen kívül a közösségi média három felhasználási tippet ajánl:

1. Keress rá specifikus hashtag-ekre a Facebook keresőjében
2. Kattints rá azokra a hashtag-ekre, amelyek más szolgáltatásokból érkeztek – pl. Instagramból!
3. A posztok megírásánál figyelj a hashtag megfelelő használatára és a keresési találatokra.

Tehát első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy a kis jelzés használata csupán az emberek közti kommunikáció kategorizálására való, de saját hasznunkra is válhat, keresőoptimalizálás szempontjából.

Miért #érdekel ez téged?

Ha a Facebook-on fenn vagy vállalatoddal, mindenképpen rád is vonatkozik ez a törekvés. Minél több alkalommal használod ezt a technikát amikor beszélsz valamiről, annál több elérésed lehet, hiszen amikor a témára valaki rákeres, a te oldalad is megkapja majd eredményként!
Persze ez csak akkor használható, ha releváns, és éppen divatos kifejezéseket használsz. A sikeresség rengeteg mindenen múlik, mint például a kifejezés népszerűségén, a márkán, a kereséseken, stb.

Néhány #tipp a címkézéshez:

 • Minden bejegyzésnél fontos, hogy a témához legrelevánsabb címkéket add meg. A témától eltérő hashtagek feleslegesek, és a tévhitekkel ellentétben NEM hoznak sem lájkot, sem új „rajongókat” vagy érdeklődőket. A hashtag hadsereg helyett inkább próbáld 1-2 szóban megfogalmazni a kép vagy bejegyzés tartalmát.
 • Magyar kifejezéseknél érdemes ékezet nélkül és több szóból álló szókapcsolat esetén egybeírtam megadni a címkét.
 • Nagyobb eseményeknél vagy akcióknál jó módja lehet a közösség építésének, ha jól elülteted a fejekben a saját címkédet. Ha az esemény címkéjét meghallják vagy olvassák, biztosan eszükbe jut majd a céged és az akció, melyet tervezel.
 • Ökölszabály: általában 1-3 #-et érdemes használni egy poszthoz, mert a túl sok hashtag tele szemeteli a tartalmat és nehezíti az olvasást.
 • Twitteren csak 1-2 címke egyszerre, ne rontsd el az érdemi tartalmadat spammel, mert nem értékelik a felhasználók.
 • Ellenben Instagramon legalább 10-12 # javasolt! Ez itt a hashtag helye, nem kell spórolni. 

Ha saját képeinket címkézzük, akkor a hashtag akár lehet egy olyan kifejezés is, ami szimplán csak kontextusba helyezi a szöveget.

Példa:
„Ma még senki nem ölelt meg. #firstworldproblems”

Ez a hashtag nem azt a célt szolgálja, hogy valaki népszerű vagy kereshető akar lenni, hanem szimpla önirónia, mellyel arra mutat rá, hogy neki ez a legnagyobb gondja, szemben másokkal.

#gyakori hashtagek:

 • #swag – Rendszerint fiatalok (10-16) használják, hogy ezzel igazolják merésznek szánt ötleteiket.
 • #love – Általában párok, szerelmes szinglik, vagy bármilyen szeretethez és szerelemhez kapcsolódó képnél és bejegyzésnél használják.
 • #happy – Boldogságot és jókedvet sugárzó képeknél használják.
 • #food – Ha valaki mindenáron az elfogyasztásra készült ételét akarja fotózgatni és közzétenni a habzó szájjal várakozó követőinek, általában ezt a címkét nem hagyja ki.
 • #follow4follow – Amikor felajánlja valaki, hogy követi őt, cserébe viszont ő is kéri, hogy kövessék. – Ennek végképp semmi értelme, de rendszerint ezt is fiatalok használják, cégek egyáltalán nem.
 • #tb –  A throwback rövidítése. Általában visszaemlékező, nosztalgikus képek és posztok alatt található meg. 

Összefoglalva, mindenképp érdemes foglalkozni a hashtaggel, bár Magyarországon még nem annyira nagy divat. Amelyik platformon igen, ott is a többség helytelenül használja mennyiség és minőség szempontjából is. Cégednek azonban egy költséghatékony hirdetési lehetőség lehet, ha okosan használod a #hashtageket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.