Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

csütörtök, január 26, 2017

A sikerhez vezető út: a vásárlási folyamat ismerete

Hogyan válik érdeklődőből vásárlóvá valaki? Milyen kritikus pontjai vannak a vásárlásnak? Miért érdemes ismerni a vásárlói folyamatot? Hogyan gyorsíthatja meg a marketing a döntéshozatalt? A tudás a leghasznosabb fegyver az élet minden területén, így egy marketingesnek vagy egy cégvezetőnek a célcsoport megismerése és viselkedésének a feltérképezése a legfontosabb a bevétel szempontjából. Ezen ismeretek hiányában nem véletlen, hogy a weboldalakon elindított vásárlások 70 százalékát nem fejezik be a felhasználók.  A webshopok legnagyobb problémája, hogy a kosárba rakott termékek a raktárban maradnak, mert a fogyasztók valamilyen oknál fogva megszakítják a vásárlást. Miért? 

A probléma megértéséhez és megoldásához a vásárlói folyamat megismerése szükséges:
(Az infografika tartalmazza az egyes vásárlási fázisokat, valamint a hozzájuk tartozó marketing eszközöket) 

Online vásárlási folyamat

A vásárlási folyamat

A vásárlási folyamat mindig egy feltételezett hiányból ered. A legjobb megoldás, ha ezt a hiányt Mi idézzük elő. Megfelelő kontenttel ráébresztjük a vásárlót, hogy létezik egy olyan problémája, amire még nem talált megoldást. Azért jó, ha Mi keltettük a hiányt, mert azonnal megoldást is tudunk rá mutatni, miénk az első benyomás ereje! Mint mindenki, Ő is szeretné megoldani a problémáit, így elkezd kutatni a megoldások iránt. 

A keresés során szeretné megtalálni a számára tökéletes opciót, így mérlegeli az alternatívákat, s a hozzájuk tartozó pozitívumokat, negatívumokat. Ha megfelelőnek érzi a készültségét a témában, akkor meghozza a nagy Döntést és Vásárol. A vásárlás után a folyamat nem szűnik meg, ugyanis eldől, hogy megfelelően döntött-e illetve elégedett-e a kapott termékkel/szolgáltatással. Természetesen innen két út vezet: Ha elégedett, akkor mindenki boldog. Esetleg buzdíthatjuk további vásárlásra egy jó hűségprogrammal. Ha elégedetlen, akkor ezt a helyzetet megfelelően kezelnünk kell. S az utópia, ha mindent jól csináltunk, akkor az elégedett ügyfélből Ajánló válik. Ez a legértékesebb marketing, mert mindenki ad egy barát véleményére.

A modell nagyon egyszerű, és jól mutatja, hogy a vásárlás nem csak egy döntés, hanem egy döntési folyamat. A döntéshozatal lépései terméktől/szolgáltatástól függően változhatnak. Előfordulhat, hogy egyes fázisok lerövidülnek vagy szimplán kimaradnak.

A modell ismerete hatalmas segítség a webergonómia kialakításában. Így már a marketing stratégia tervezésénél is az webshop/weboldal használhatóságára helyezzük a legnagyobb hangsúlyt. Majd a kész honlapot a megfelelő eszközökkel teszteljük. Ilyen eszközök péládul az Eye-tracking, a hőtérképes vizsgálat, A/B tesztek futtatása, vagy a Google Analytics. Az elemzések után pontosan megállapítható, hogy a felhasználók mit néztek meg alaposan az oldalon, illetve melyik aloldalon hagyták el azt.
Egy webshop esetén az ergonómia a legfontosabb, ez határozza meg a vásárlások számát és értékét és az ügyfél elégedettséget. Így a vásárlási folyamat elemzése a webshop egyik alapköve. 

Online eszköztár a vásárlói folyamat lépéseihez: 

A vásárlási folyamat során minden fázishoz a megfelelő tartalmat kell szolgálnunk, az adott lépéséhez leginkább illeszkedő online marketing eszközök segítségével. Tekintsük át, hogy az egyes lépésekhez milyen online marketing eszközöket használhatunk (a teljesség igénye nélkül):

 1. Probléma felismerése
 • Content marketing - témába vágó cikkek elhelyezése saját és külső felületeken 
 • Display hirdetések, poszt hirdetések - a problémára irányuló kérdésfelvetésekkel, és átvezetés a megoldást bemutató tartalomra 
 2. Keresés
 • Google AdWords, Youtube keresési hirdetések, amik hasznos tartalomra mutatnak
 • On site SEO a témára az organikus keresési listán elfoglalt előkelőbb pozíciókért
 • Itt már indul a remarketing is!
 3. Alternatívák értékelése
 • Minősítések értékelések súlya - Google trusted store, Facebook értékelések és egyéb minősítések súlya
 • Termék-, ajánlat-, árkommunikáció PPC reklámokkal
 • Oldalon belül a hitelesség kiemelése - miért bízzon bennünk típusú tartalmakkal
 • Remarketing
 4. Vásárlás
 • Vásárlási folyamatok tesztelése és optimalizálása a weboldalon!
 5. Elégedettség
 • Hűségprogram
 • Elégedettségi kérdőív
 • Hírlevél
 • Remarketing

Hogyan ismerheted meg a vásárlóid viselkedését? 

Weboldalt látogatók viselkedésének elemzésével: Google Analytics elemzések segítségével felmérheted, hogy értékes látogató honnan érkezik, milyen útvonalon halad a kosár felé, hol szakítja meg a vásárlást, milyen a tipikus kosártartalom, és melyek azok a menüpontok, amelyeket meg sem találnak…

Usability elemzések segítségével: 

 • Usability audit: A felhasználói szempontú weboldal audit segítshet, ha egy gyors képet szeretnél kapni honlapod állapotáról. Ne feledd, hogy a felhasználói elemzés szubjektív! Egy külső, szakavatott szem sokat segíthet, hogy növeld weboldalad teljesítményét!
 • Hőtérképes vizsgálatok: betekintést kaphatsz a weboldalon zajló eseményekbe. Túlmutat az Analytics elemzéseken. Egy menüponton belüli problémákat is fel tudsz a visszajátszott videók segítségével. 
 • Eye-tracking elemzés: usability tesztelés mélyinterjúkkal a valós célcsoporton. Ezzel a módszerrel valós személyeken élőben tudod tesztelni az oldalad használhatóságát.  Kérdéseket is fel tudsz tenni a tesztalanyoknak, hogy minél jobban megértsd a problémákat. 
 • Marketing szempontú auditok: Természetesen, az oldalat nem árt átvizsgálni marketing szempontok alapján is. Használod-e a megfelelő hívószavakat, jó-e a nyelvezet a célcsoport számára, a termékleírások mennyire frappánsak és érthetőek, egyértelműen kommunikálod-e az akcióidat, milyen promóciókat alkalmazol, stb...


Egy webshop esetén, ha csak egy százalékkal tudod növelni a konverziós arányt, vagyis a vásárlók hányadát a látogatókhoz képest, az bizony sok százezer, vagy akár milliós bevételnövekedést is jelenthet. Mérlegelj és kérj szakértői segítséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.