Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

csütörtök, november 17, 2016

Eye tracking - 1. rész: Interjú Vezekényi Nóra Laurával, a Tobii Pro Area Managerével

Két hétre irodánkban landolt egy szemkamera, egyenesen Svédországból! Nem nézhettük tétlenül, rögtön összeállítottunk egy pilot projektet, aminek a keretében teszteltük, hogy mit is tud ez az okos kis eszköz. 

Szerettük volna látni, hogyan tudjuk felhasználni a szemkamerás vizsgálatot a weboldalak felhasználói élményének javítására a KKV-k körében. Kíváncsiak voltunk, hogy miben tud mást vagy újat nyújtani számunkra ez a vizsgálati módszer, mint egy Analytics elemzés, egy hőtérképes vizsgálat, vagy egy mélyinterjús célcsoport kutatás. Manapság már annyi lehetőség kínálkozik a weboldalak terjesítményének növelésére. Miért pont a szemkamera kellene nekünk mindehhez? 

Cikksorozatunkban beszámolunk Nektek a módszerrel és az eszközzel kapcsolatos személyes tapasztalatainkról és élményeinkről, de most az első részben Vezekényi Nóra Laura, a szemkamerát biztosító Tobii Pro Area Managere vezet be Titeket az eye tracking rejtelmeibe.

Punch Projects: Tudtommal ezt a vizsgálati módszert jellemzően a nagyvállalatok használják kampányaik tesztelésére, illetve weboldaluk fejlesztésére.  Mit tud kezdeni egy KKV egy szemkamerás vizsgálattal? 

Nóra: Valóban, a szemkamerás módszert régebben inkább csak nagyvállalatok tudták megfizetni, ma azonban ez gyorsan változik; egyrészt olcsóbb lett maga a technológia is, de ami fontosabb, hogy jobban kiépült körülötte a módszertan, a szakma tudása. Többféle kutatásra, többen használják, ami sokkal elérhetőbbé teszi. Úgy gondolom a KKV-knek számára épp úgy fontos az új vevők bevonzása, a meglévők elégedettése és visszatérése, mint a nagyvállalatok számára. Ennek egyik fontos alapja a felhasználói élmény, aminek fejlesztésére sokszor nagyon jól használható a szemkamera.

Punch Projects: Mi az, amit megtudhatunk egy ilyen vizsgálat segítségével? 

Nóra: A szemkamera legnagyobb előnye, hogy a tudatalatti folyamatokba, döntésekbe, vizuális feldolgozásba enged bepillantást. Azt hogy valami működik, vagy sem, sok más módszerrel lehet mérni, de azt hogy miért, és hogy hogyan változtassunk rajta, hogy jobban működjön, azt már nehezebb kutatni. A szemkamera azáltal, hogy a felhasználó sokszor nem tudatos viselkedéséről ad mély információt, a miértekben segít.

Szemünk pillanatok alatt járja be ezt a rengeteg lépést, amit a fenti gaze ploton látunk


Punch Projects: Biztosan van olyan helyzet, amikor nem ajánlott a szemkamerás vizsgálat. Mit nem fogunk megtudni egy ilyen vizsgálat során?

Nóra: Azt szoktam mondani, hogy a szemkamera csak azért, mert drágább mint mondjuk a papír és toll a kérdőívhez, önmagában nem csodafegyver. Ez egy eszköz, amely a megfelelő módszertan mellett teljesül ki, csak akkor hordoz valós értékeket egy kutatáshoz és azon keresztül a megrendelő részére. Azt például, hogy egy mobil alkalmazás jó-e, a szemkamera sem mondja meg önmagában. Ezt a kérdést nem is lehet megválaszolni, hiszen mi az, hogy jó? A szemkamerás adatok is csak akkor szolgálnak értékkel, ha megfelelő kutatási kérdéssel rendelkezünk és a kérdésünk megválaszolásához a vizuális figyelemről kapott adatok hasznosak.

Punch Projects: Mitől tud többet, vagy mást az eye tracking, mint egy heatmap vagy mélyinterjús elemzés önmagában? 

Nóra: A látásunk a legfontosabb érzékelésünk, a legtöbb információt a külvilágból a látásunkon keresztül dolgozzuk fel. Az, hogy mit hogyan nézünk meg, mennyi ideig, milyen sorrendben figyelünk egy-egy részletre akár egy honlapon, akár egy bolti környezetben, az nagyon sokat elárul a figyelmünkről, kognitív terheltségről, érdeklődésünkről, stb. Ez legtöbbször több információ, mint amit egy interjú alatt bárki fel tud idézni, meg tud osztani. Ezért mondható el, hogy az eye tracking a tudatalatti folyamatokról ad információt. Ha az AIDA (attention, interest, desire, action) modellre gondolunk, akkor a megfigyelés, interjú és más, hagyományosnak tekinthető módszerek a Desire és Action lépésekről adnak információt, míg az eye tracking az Attention és Interest aspektusairól.

Punch Projects: Hány emberre van szükség a tapasztalatok alapján egy eye tracking kutatáshoz, hogy megbízható eredménye legyen?

Nóra: Ez is attól függ, mi a kutatás kérdése. A usability problémák feltárására és megértésére számos kutatás és a tapasztalati példák is azt támasztják alá, hogy egy adott célcsoportból 5-6 ember mérése elegendő. Ha viszont például a honlapunk egy adott funkcióját szeretnénk összehasonlítania a versenytárs honlapok hasonló részével, akkor a szakirodalom 30-50 fő mérését javasolja egy célcsoportra.

Összeségében tehát elmondhatjuk, hogy mielőtt belevágunk egy szemkamerás vizsgálatba, mindenképpen pontosan meg kell határoznunk azokat a kérdéseket, amelyekre a kutatás során választ akarunk kapni. A kérdések alapján választjuk ki a módszert és állítjuk össze a projektet egy adott weboldalhoz, vagy kreatív teszteléséhez. Így jó eséllyel fény derül olyan apró, de fontos probléma pontokra, amelyekre más módszerrel nem tudunk ilyen egyszerűen rávilágítani. A mi teszt projektünk során is volt számos AHA élmény, pedig a saját weboldalunkat teszteltük. :) 

Nórával és a Tobii Pro-val nagyon élveztük a közös munkát! Örülünk, hogy belevágtunk ebbe a kalandba és megismerkedhettünk ezzel az új módszerrel. Rengeteg új dolgot tanultunk meg és már megvannak a kapcsolódási pontok, ahova be tudjuk majd illeszteni az eye trackinget, hogy még többet hozhassunk ki a usability elemzéseinkből. Hiszen nem is kérdés, hogy szeretnénk a jövőben is szemkamerával dolgozni! 

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen személyes tapasztalataink voltak a kamerával a két hetes tesztidőszak alatt, akkor ne mulaszd el cikksorozatunk második részét sem. Addig is maradjatok velünk,  kövessetek minket Facebookon is!


SZERETNÉL EGY SAJÁT PROJEKTET?
Jelentkezz be az április 17-i hétre mielőbb. Kérj visszahívást egyedi projekted megtervezéséhez és érvényesítsd az EYE TRACKING HÉTRE járó extra kedvezményeket!

Érdeklődni és csatlakozni a programhoz most még lehet ezen a linken! 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.