Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

péntek, október 14, 2016

Mi van már ezekkel a mobil oldalakkal?

Sokszor hallott statisztikák suhannak el az ember füle mellett arról, hogy nő a mobil felhasználók száma, nő a mobilinternet előfizetések száma, nő a mobilról bonyolított keresések száma, nő a mobil vásárlások száma. Jó, hát persze. Mi ebben a különleges? A mobil aktivitás rohamos fejlődését azonban már nem csak statisztikákban tapasztaljuk. Egyszerűen nem lehet nem észrevenni az elmúlt évek mobil használatának hatalmas növekedését saját mindennapjaink szintjén is.Egyre többen, egyre gyakrabban nyúlunk telefonunk után, ha valamilyen információra van szükségünk, vagy valamit szeretnénk elintézni.  Ma már szinte minden megoldható egy internet előfizetéses mobil segítségével. Vagy mégsem?

Saját példámból is ismerem az bosszantó várakozást, amíg betölt egy mobil weboldal. Amikor keresek valamit, gyorsan akarom az infót. A keresett oldal azonban nem tölt be. Hát ez remek. Vagy lassú, ki bírja kivárni azt a laza 20 mp-et? Vagy nem reszponzív (mobilbarát). Ó, ne mááár, most tényleg ennyit kell görgetni, nagyítgatni, eltalálni a menüket??? Idegtépő tud lenni néha…

A probléma mégis akkor szúrt szemet, mikor a minap a kampány riportokat nézegettem, illetve a következtetéseket, javaslatokat. A mobilos felhasználók töredék időt töltenek az oldalon… Magas a visszafordulási arányuk… Egyre nagyobb számban jönnek… A silány konverziós arányuk látványa elviselhetetlen egy riportban… Ne hirdessünk nekik… Tegyük külön kampányba… Szabaduljunk meg tőlük, úgyis kicsi a büdzsénk!

Hajrá! Licitáljuk alá, vagy zárjuk ki az AdWordsben a mobil megjelenéseket. Facebookon is zárjuk ki. Ja, hogy esetenként ezzel elvesztjük a potenciális érdeklődők 80%-át. Ugyan, mit nekünk! Ja és ne felejtsünk el szólni valakinek, hogy kis “negeatív SEO-t” dobjon a mobil oldalunkra, hogy ne jöjjön már annyi mobilos a nem fizetett keresésből sem. Tudod, mit? Egyszerűen dobjuk ki a reszponzív oldalt a fenébe… Álljunk csak meg! Lehet mégsem ez a jó irány?

Valamit mégiscsak kezdeni kéne velük, nem lehet üldözést indítani a mobilos látogatók ellen! És nem lehet figyelmen kívül hagyni a technikai fejlődést sem.
Mit is mondhatunk az elmúlt évek tapasztalatairól?

  • 2015 áprilisában volt már egy előrejelzés, figyelmeztetés a Google részéről, amikor is a mobil keresési algoritmus változásával a mobilra optimalizált, a reszponzív oldalak jobb pozíciókra számíthattak a mobil keresési találatok listáján. Mindezt azzal érhették el, hogy a reszponzív (minden eszközhöz igazodó, mobilbarát) módon készült weboldalakat könnyebb kezelni, jobb felhasználói élményt nyújtanak. Habár akkor még egy átlagos magyar üzleti weboldal látogatóinak csupán 5-15%-a érkezett mobilról. Így senki nem kapkodta el az átállást. Az elmúlt másfél év azonban már sokaknak elegendő idő volt a weboldal reszponzívvá (mobil baráttá) alakításához.  
  • A mobilon folytatott kereskedelem rohamosan növekszik (Tavaly 40%-ot nőtt!). Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.
  • Az asztali gépekről érkező látogatók aránya csökken. A mobil folyamatosan nől. Átlagosan 5-10%-ról 30-40%-ra emelkedett az elmúlt 2 évben. De van olyan ügyfelünk, akinél az asztali gépről érkező nem fizetett keresési forgalom 50%-ot sem éri el ma már. Ebben az esetben nem biztos, hogy a legjobb ötlet vaskalaposan kizárni a mobil kampányokat.

A probléma gyökere tehát az, hogy a mobilról érkező látogatókat nem tudjuk megfelelően kiszolgálni. Ezen kell dolgozni a jövőben. A mobil felhasználói élménynek két kiemelt összetevője van. Az egyik a weboldal használhatósága, a másik a weboldal sebessége.

Az utóbbi időben a legfontosabb a weboldal sebesség lett. Rossz hírem van. Ezt a Google is tudja. Olyannyira tudja, hogy a rangsorolási tényezők között igen előkelő helyre került ez a faktor.

Vagyis a gyorsabb nyer, a reszponzív (mobilbarát) design önmagában már nem elég. Következő cikkünkben ezt a két problémát járjuk körbe, hogy miként tudod javítani a mobil oldalad betöltődési sebességét, illetve a látogatóknak nyújtott felhasználói élményt.


Addig ellenőrizd az oldalad, hogy mennyire mobilbarát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.