Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

szerda, október 12, 2016

Az 5 legalapvetőbb mutató AdWordsben, avagy: Mit csekkolj le mindenképp?Van az úgy, hogy sem időnk, sem energiánk nincs arra, hogy alaposan belevessük magunkat az AdWords-fiókunk és az Analytics-adataink mélyébe, azonban a havi kampányriportot sincs kedvünk kivárni és úgy érezzük, valamit tennünk kellene napi vagy heti szinten is kampánycéljaink elérése érdekében. Jó hírünk van: az alábbi rövid összefoglalóban megmutatjuk neked, melyek azok a metrikák, amelyeket akár mindennap átnézhetsz pár perc alatt is. Ha csak 5 AdWords-mutató ellenőrzésére van időd, akkor mindenképp ezek legyenek azok. 
1) Interakciók - Mekkora a közönséged?

Az interakciók oszlop nemrég került bevezetésre a videó és megtekintések oszlopok összeolvasztásaként, hogy együttesen tudjuk értékelni a különböző kampánytípusok eredményeit. Az interakciók száma tehát azt mutatja meg neked, hogy hány alkalommal jutott el az üzeneted a felhasználókhoz, azaz hányszor tekintették meg videóhirdetéseidet ÉS hányszor kattintottak rá Display és/vagy keresési hirdetéseidre. Fontos megjegyeznünk, hogy ez a metrika nem az egyedi felhasználók számát tükrözi: ha egy felhasználó többször kattintott, akkor azt több interakciónak is számoljuk. (Az egyedi felhasználók számát az összefoglaló Analytics áttekintésből egyszerűen kikeresheted.) 
2) Összes konverzió - Hányszor sikerült elérned a célod?

Bár az AdWords egyes hálózatai és kampánytípusai más-más célok teljesítésére adnak lehetőséget, a leggyakoribb cél valamiféle konverzió teljesítése, legyen az pl. vásárlás, letöltés, űrlap küldés, feliratkozás, stb. Mivel a konverzióktól függ az üzleti eredményed is, érdemes kézben tartanod ezek alakulását és időről időre ellenőrizni, mikor, honnan, kiktől, mely kampányra mennyi konverzió teljesült. Ehhez érdemes az Összes konverzió oszlopot figyelembe venned, hiszen az AdWordsben többféle metrikát is láthatsz, pl. konverziók, becsült konverziók, kattintás nélküli konverziók, konverziós arány, költség/konverzió, stb. Az összes konverzió magában foglalja a valóban mért konverziókat és az egyazon felhasználó által feltehetően más eszközről teljesített, úgynevezett eszközökön keresztüli konverziókat. (Amennyiben az Összes konverzió nem látható az Oszlopok beállításainál hozzáadhatod azt.)
3) CTR, azaz átkattintási arány - Mennyire meggyőzőek hirdetéseid?

A CTR, azaz click-through-rate, ahogy nevéből is adódik, azt tükrözi, hogy a hirdetésmegjelenéseid és a tényleges kattintásaid hogyan aránylanak egymáshoz. Nagyságából arra következtethetsz, hogy mennyire szuggesztívek hirdetéseid, mennyire kelti fel a felhasználók érdeklődését az, amit a hirdetéseidben ajánlasz, legyen az egy kép, egy szöveg, egy gomb és ezek tartalma. Amennyiben túl kicsi ez a százalékos szám, érdemes változtatni reklámjaid feliratain és/vagy vizuális megjelenésein. Mi számít magas CTR-nek? Ez nagyban függ attól, hogy milyen kampányról van szó. A keresési hálózaton min. 3-5%-os CTR-t érdemes kitűznöd célul, míg a Display hálózaton ennél alacsonyabb, kb. 1%-os átkattintási aránnyal már jók vagyunk. Ha ez nincs meg, gondolkozz el azon, hogy milyen színvilágra és milyen meggyőző üzenetekre haraphatnak potenciális vásárlóid, és készíts ezekhez passzoló, profi grafikai bannereket valamint szöveges hirdetéseket.
4) Átlag CPC - Mekkora költséggel jár egy kattintó megnyerése?

Amennyiben malacperselyed gyomra nem kifogyhatatlan, érdemes a kezedbe venned kattintási költségeid menedzselését. A cél egyszerű: minél nagyobb kattintás szám és minél magasabb átlag pozíció elérése minél kisebb CPC-vel. A rövidítés egyébként a kattintásonkénti költségre, azaz a cost per clickre utal. Az egyéni döntés kérdése, hogy ki mennyit hajlandó költeni egyetlen felhasználó megnyerésére: ha pl. neked egyetlen vásárlás egy nagyobb összeggel tölti fel a kasszádat, akár egy több ezer forintos kattintás is megérheti (pl. biztosítók, ingatlanügyek, magán egészségügyi szolgáltatások, stb.), ha azonban néhány konverzióval még nem éred el üzleti céljaidat, érdemes max. pár száz forinttal neki indulni a kattintási költségeknek. Elméletben egy jól összerakott kampány átlag CPC-je folyamatosan csökkenni fog az eredmények függvényében. Ezen kívül földrajzi területtől is függ a költségek mértéke: Nyugat-Európában és Amerikában akár a magyarországi CPC-k tízszeresét is elérheti az átlag CPC-d, de nyilván az üzleti potenciál is a hazai sokszorosát jelentheti.
5) Keresési megjelenés részesedés / Relatív CTR - Hogyan teljesítek a konkurenciához képest?

Ez a két mutató talán valamelyest kevésbé ismert a fentiekhez képest, de mindenképpen érdemes lekérdezned őket, ha képbe szeretnél kerülni azzal, hogy a konkurenseidhez képest hogyan teljesítenek a hirdetéseid. A keresési megjelenés részesedés a Keresési hálózaton és a relatív CTR a Display hálózaton megmutatja, hogy adott célzások mellett (tehát azon hirdetőkkel szemben, akik többé-kevésbé ugyanazt a célcsoportot szeretnék elérni), milyen arányban jelennek meg/kattintanak a te hirdetéseidre. A relatív CTR esetében tehát az a jó, ha a Display-hirdetéseid átkattintási arányai 1-nél magasabbak (tehát jobbak a versenytársakénál), míg a keresési megjelenés részesedés esetében az, ha minél közelebb állnak a 100%-hoz, azaz ha a potenciális megjelenések közül minél több esetben ténylegesen meg is jelent a te hirdetésed is. A fenti két metrika segítségével tehát meghatározhatod, hogy mekkora potenciál van még a célcsoportodban és milyen sikeresen használod ki a lehetőségeidet.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.