Integrált online marketing egy ütős, szenvedélyes, profi csapattól. Friss szemlélet, innovatív megoldások, maximális együttműködés és folyamatos tanulás. Imádjuk a kreatív és izgalmas projekteket, lételemünk a kihívás. Mindez 100%-os odaadással és maximalizmussal párosul. A félmegoldás nálunk tabu.

vasárnap, október 16, 2016

AMP, azaz Gyorsított Mobil Oldalak: az átlagos betöltődési idő annyi, mint 2 pislogás

Olyan világban élünk, ahol a technológia segít gyorsabbá és egyszerűbbé tenni mindennapjainkat. Egy friss Google tanulmány szerint az emberek 53%-a elhagyja a mobil oldalt, ha az nem töltődik be legalább 3 mp-en belül. Ez meglehetősen nagy nyomás ahhoz, hogy a lényegi informatív tartalmakat minél gyorsabban elérhetővé tegyük a felhasználók számára. Annak érdekében, hogy javítsa a mobil oldalak betöltődési sebességét a Google életre hívta az AMP project-et.


A Google szeptember közepén bejelentette, hogy az Accelerated Mobile Pages (AMP), vagyis a gyorsított mobil oldalak globálisan megjelennek minden mobil keresésnél.  

Mi az AMP?


Szabadon fogalmazva az AMP egy új minimalista művészet a mobil oldalak megjelenítésében. Amikor minden ismét végtelenül leegyszerűsödik. Azért nézzük ezt meg kicsit más megközelítésben is. 

Az Accelerated Mobile Pages (AMP) - gyorsított mobil oldalak - egy olyan mindenki számára hozzáférhető, ingyenes, új technológia, amely egyszerű és elegáns megoldást nyújt a weboldal tartalmának mobil eszközökön való rendkívül gyors megjelenítésére.Az AMP oldalak egy fél évvel ezelőtt kezdtek el megjelenni a mobil találati listán a “Top stories” szekcióban. A gyors betöltődés élménye folytán, a felhasználók lelkesedésének köszönhetően a technológiát a híroldalakon túl a többi tartalomszolgáltató, mint például az utazási oldalak, e-kereskedők, szórakoztató oldalak, recept oldalak is elkezdték használni. Az AMP rohamosan terjed. Mára a kereső már több mint 150 millió AMP dokumentumot indexelt és hetente több, mint 4 millió -val növekszik az AMP felhasználók száma.

Nem is csoda, hiszen míg egy átlag weboldal mobil betöltődési sebessége 20 mp körül kullog, addig egy AMP oldal átlagosan 0,7 mp alatt tölt be, ami annyi idő, mint két pislogás. A Google magasabb értékelést ad azoknak a tartalomszolgáltatóknak, akik eleget tesznek az AMP követelményeknek, mert ezzel növelik a mobil felhasználói élményt. Csökken a weboldalak betöltődési ideje, jobban kiszolgálja a tartalmakat az oldal és elégedettebbek lesznek a felhasználók.
Az AMP elvárásoknak megfelelő oldalak hírei és blogcikkei megjelennek a keresési lista tetején is a karusszel blokkban, ahol a kattintható beágyazott cikkek futnak. Ez egy csábító előny lehet, amellyel könnyebb látogatókat szerezni a keresőből.

A mobil találati rangsorolás mindemellett nem változott, a sebesség eddig is fontos szempont volt a találati lista sorrendjének meghatározásában, csupán az új technológiának köszönhetően az AMP oldalak jelentősen megnövelik a versenyelőnyüket a többi oldalhoz képest.

Hogy néz ki mindez? Milyen előnyei vannak?


AMP egy nyílt forráskódú keretrendszer, amely segít a fejlesztőknek abban, hogy gyorsan betöltődő oldalakat hozzanak létre statikus tartalmakkal.

Vagyis a Google indexelés számára egy "könnyített" verziót hozzanak létre a mobil eszközökön való megjelenítéshez. Ezzel  ugyan leszűkíti a megjelenített elemek számát és bizonyos funkcionalitásokat (űrlap mezők, képek, fölösleges css, vagy JavaScript kódok), de a lényegi tartalmakat villámgyorsan kiszolgálja a felhasználóknak. E mellett meg lehet tartani a teljes funkcionalitással rendelkező oldalt is. A gyorsasághoz hozzájárul, hogy az AMP alkalmazása révén nem kapcsolódik a weboldal szerveréhez, hanem saját szerverein keresztül szolgálja ki a tartalmakat, így érve el a villámgyors megjelenítést. Az AMP oldalakat külön ikon jelzi a találati listában, ami szintén egy iránymutatás a felhasználóknak. 

“Az AMP formátumot számos különböző platform támogatja, köztük a Google Keresés is. Ha egy, a Google keresési találatai között megtalálható weboldalnak van érvényes AMP-verziója, a Keresés a gyorsítótárazott AMP-oldalra irányíthatja át a mobilfelhasználókat.” - Forrás: Search Console súgó

Google AMP Cache
Proxy alapú tartalomkiszolgáló hálózat, amely a hiteles AMP dokumentumokat elérhetővé teszi a weben. Összegyűjti AMP HTML oldalakat, gyorsítótárazza őket, ezzel automatikusan javítva az oldalak teljesítményét. A Google AMP Cache használatával az összes dokumentum, kép és JS file egy helyről kerül kiszolgálásra HTTP 2.0 használatával a maximális hatékonyság érdekében. E mellett tartalmaz egy automatikus ellenőrzést is, amellyel azt biztosítja a rendszer, hogy a kiszolgált tartalom az AMP HTML specifikációnak eleget tesz, nem függ külső forrástól és nem tartalmaz hibákat, vagyis garantáltan működik.

Összefoglalva az előnyöket elmondhatjuk, hogy AMP oldallal: 
 • megjelenhetsz aktuális cikkeiddel híreiddel a találati lista tetején a karusszelben, amellyel több látogatót szerezhetsz az oldaladnak.
 • Előre léphetsz a rangsorban a találati listán a gyors oldalbetöltődés miatt. 
 • Az AMP ikon (ami a találat mellett jelenik meg) segít abban, hogy nagyobb átkattintási arányt és jobb felhasználói élményt érj el, mely összességében szintén nagy pozitívum SEO szempontból. 
 • Érdemes megjegyezni, ha keresőben hirdetsz, akkor az oldal betöltődési sebessége és a visszafordulási arány befolyásolják a kattintási költségeket is! 


Kell ez nekem? 


Jó kérdés. Elég valószínű, hogy annak érdekében mindenképp lépned kell, hogy felgyorsítsd a mobil oldalad, amennyiben az oldalbetöltődési sebessége 3 mp alatt van. A rangsorolási tényezők nem változtak, vagyis az AMP oldal nem azért kerül előre a keresőben (jelenleg), mert AMP technológiát használ, hanem azért, mert gyors és magasabb felhasználói élményt nyújt. Tehát ezeket a szempontokat figyelembe véve fejleszd az oldalad AMP-vel vagy a nélkül. 

Azt is tartsd szem előtt, hogy milyen iparágban mozogsz. Az üzleti, konverziógyanús tartalmaidnak mennyire vannak AMP-s versenytársai? További kérdés, hogy mekkora lesz a funkcióvesztés az oldaladon. Nincs túl sok értelme lebutítani, ha e miatt használhatatlanná válik. Valamit valamiért. Egy biztos, hogy a tartalomszolgáltatóknak, híroldalaknak, blogoknak megéri használni, ők biztosan le fognak körözni sok-sok kifejezésre, ha nem elég gyors és könnyen kezelhető az oldalad mobil eszközökön. Az AMP oldal készítése esetén két lehetőséged is van, az egyik, amikor már eleve a technológia használatával készíted el az egész oldalad. Van azonban arra is mód, hogy csak részleges tartalomnak készíts AMP verziót, ha a kereső érzékeli, hogy adott tartalomnak van AMP verziója, azt fogja kiszolgálni mobilon. Amennyiben a webmestered technikailag kezeli a kérdést, ez nem jelent duplikált tartalmat, vagyis SEO szempontból nem lesz probléma, csupán a több tartalom verzió miatt kell majd jobban odafigyelni a frissítéseknél. 

Tehát, 
 • nézd meg az oldalad sebességét,
 • nézd meg a konkurenseidet és a találati listát is, 
 • vizsgáld meg, mekkora a mobilos forgalma a weboldaladnak és milyen mutatókkal bírnak a mobilos látogatók,
 • javítsd ki az oldalad hibáit függetlenül attól, hogy későbbiekben használsz-e AMP oldalt, vagy sem,
 • vizsgáld meg a tartalmaidat, hol lehet fontos ez a típusú egyszerűsített megjelenés a gyors információ eljuttatás miatt,
 • egyeztess webfejlesztőddel az oldal funkcionalitásával kapcsolatban (nem minden sablonnal alkalmazható ez a megoldás),
 • beszélj egy online szakértővel is,
 • hozd meg a döntést. 

Végül pár link a teszteléshez és a további kérdések tisztázására:
demo kereső (csak mobilon próbáld): g.co/ampdemo

Kíváncsian várjuk, mit hoz az év vége AMP fronton. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Marketing stratégia, előretervezés és agilitás dilemma

A célok nem változnak, az oda vezető út, ami rugalmasan alakul Az idei év minden marketingest szembesített azzal, hogy a jól bevált megoldás...

Punch Profil

Punch Projects szolgáltatások
Helyzetelemzes, tervezés, megvalósítás, folyamatos optimalizálás.

Punch Csomagok
Komplex csomagajánlatok azoknak, akik pontosan tudják, mit akarnak.

Szépség- és egészségiparra hangolva
Hatalmas verseny, bonyolult szabályozás, valódi kihívás az online marketingben.

Speciálisan webshopoknak
Elemzés, optimalizálás, egyedi projektek. A cél, hogy maximalizáljuk a profito

Kapcsolat

Telefon: +36 70 318 8213
E-mail: project@punchprojects.com
Cím: 1027 Budapest, Bem József tér 1. 3/26.